ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  • Δημ. Α. Σιδερής, ομ. καθηγητής καρδιολογίας, dimitris.sideris@gmail.com
  • Κοινή Γνώμη, 9 Ιουλίου 2019

247α Μετανάστες247β Μετνάστες

Πενήντα κοπέλες, Ελληνίδες, ξεκινούν από την Αφρική μέσα σ΄ ένα σαπιοκάραβο κυνηγημένες. Η αιμομιξία είναι ανίερη πράξη. Για τα ξαδέρφια τους όμως, παιδιά του Αιγύπτιου, η αιμομιξία είναι σχεδόν υποχρεωτική. Οι Φαραώ παντρεύονταν τις αδελφές τους. Και τα κορίτσια καταφεύγουν στις Ελληνικές ακτές ζητώντας άσυλο. Καλός είναι ο βασιλιάς που νοιάζεται για το λαό του, όχι για τον εαυτό του. Όπως καλός είναι ο πατέρας που νοιάζεται για τα παιδιά του· δεν πα να χαθούν τα παιδιά όλου του κόσμου, τα δικά του νάναι καλά. Ο Πελασγός όμως ήταν ιδιαίτερα καλός, έβλεπε παραπέρα. Οι κοπέλες επικαλέσθηκαν τον ξένιο Δία. Και από πίσω τους έφθαναν σε λίγο οι μνηστήρες με άγριες διαθέσεις. Ποιο ήταν το καλό για το λαό του; Ο βασιλιάς καταφεύγει στην πιο συνετή απόφαση: Δημοψήφισμα! Ο λαός του θα υφίστατο τις όποιες συνέπειες από την αγνόηση της ιερής προσταγής του Δία και από τις διαθέσεις των βάρβαρων εξαδέλφων. Αποφασίσθηκε να δοθεί το άσυλο. Και οι μνηστήρες έφθασαν. Επίκειται σύρραξη. Για να αποφευχθεί, οι κοπέλες πείσθηκαν να υποχωρήσουν. Ο πατέρας τους ο Δαναός όμως, τις εφοδίασε με ένα στιλέτο κάθε μια. (Καλά, πού τα βρήκε πενήντα μαχαίρια ο μπαμπάς τους; Μήπως ήταν κατασκευαστής και διακινητής όπλων;) Κι αυτές, την πρώτη νύχτα του γάμου έσφαξαν τους γαμπρούς. Η πρωτάκουστη βαναυσότητα τέτοιας πράξης αντανακλούσε σ΄ εκείνους που τους έδωσαν άσυλο. Κι αυτοί, από την άλλη, δεσμευμένοι από την απόφασή τους, έπρεπε να την υπερασπιστούν. Η θεία δίκη όμως (ή η διαχρονική συλλογική μνήμη και συνείδηση) καταδίκασε την ανήκουστη βαρβαρότητα. Οι ικέτιδες καταδικάστηκαν να κουβαλούν νερό για να γεμίσουν ένα πιθάρι. Μόλις το γέμιζαν θα απαλλάσσονταν. Το πιθάρι όμως ήταν τρύπιο. Κι ακόμη σήμερα, από τότε, δεν έχει γεμίσει. Καλά, δεν υπάρχει κάθαρση; Όλοι έπραξαν ό,τι έπραξαν ευρισκόμενοι σε άλυτα διλήμματα. Κι όμως η ιστορία πάντοτε φαίνεται αφήνει ένα στενό παράθυρο. Μία από τις αδελφές, η Υπερμνήστρα, προτίμησε τον έρωτα και ο άντρας της, ο Λυγκέας, επέζησε και τόσα πρόσφερε στους Αργείους, που απ΄ αυτόν ξεκίνησε μακρά γενιά καλών βασιλιάδων.

Με μωρό στο βυζί και δίχρονο νήπιο στο χέρι, φεύγει από την πατρίδα της. Η ζωή της εκεί είναι σε γνωστό κίνδυνο καταφανώς μεγαλύτερο από εκείνον τον άγνωστο που θα αντιμετωπίσει σε ένα σαπιοκάραβο ή σ΄ ένα φουσκωτό στη μέση της Μεσογείου. Καλά, γιατί δεν έμεινε στην πατρίδα της να πολεμήσει για να φύγουν εκείνοι που κάνουν τη ζωή αφόρητη ή αδύνατη; Να πολεμήσει με το μωρό στο βυζί και με το δίχρονο στο χέρι! Αν ένας καπετάνιος συναντήσει στο πέλαγος έναν ή περισσότερους να προσπαθούν να επιπλεύσουν στα μαινόμενα κύματα, υπάρχει υπέρτατος θείος νόμος να τους σώσει. Αν τώρα αυτοί δεν είναι μέσα στο νερό, αλλά μέσα σε ένα σαπιοκάραβο ή σε ένα φουσκωτό, ποια πρέπει να είναι η στάση του; Κι αν, γνωρίζοντας ότι αυτή η δουλειά γίνεται συστηματικά κάθε μέρα στη μυθική αυτή θάλασσα, και περιφέρεται σώζοντας τέτοιους απελπισμένους, τι λέτε τώρα; Κι αν τύχει καπετάνιος να είναι η καπετάνισσα Καρόλα Ρακέτε, που ο πατέρας της, παλιός αξιωματικός του Γερμανικού στρατού, εργάζεται τώρα σε εργοστάσιο κατασκευής οπλικών συστημάτων; Αλλάζει τώρα η στάση σας; Ο Ματέο Σαλβίνι είναι κάθετος. Δεν τους θέλει. Οι Γερμανοί πιέζουν υπέρ της. Ο πρωθυπουργός νίπτει τας χείρας του, διάδοχος του Πιλάτου: Στην Ιταλία η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία. Το δικαστήριο την αθωώνει. Αλλά η Καρόλα καταδικάζεται από τους αφανείς αντιπάλους της να κρύβεται εσαεί, γεμίζοντας ένα τρύπιο πιθάρι, καθώς οι αντίπαλοί της είναι πανίσχυροι και απειλούν τη ζωή της. Κι εμείς τι κάνομε;

Χρέος όλων μαζί είναι να αναζητήσουμε τις αιτίες που έκαναν τους 42 ναυαγούς της Καρόλας να αφήσουν τον τόπο τους και αυτές να πολεμήσουμε με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτομε. Γι΄ αυτές τις αιτίες, έχομε κι εμείς ευθύνες. Και όταν λέω εμείς, εννοώ κύρια τις νεοαποικιοκρατικές δυνάμεις, στις οποίες έμμεσα κι εμείς μετέχομε. Η μαζική μετανάστευση σημαίνει να τρέφουμε τους (λαθρο)μετανάστες χωρίς να εργάζονται, ενώ για τα παιδιά μας δεν περισσεύουν χρήματα. Ή τους δεχόμαστε να εργασθούν· κι αυτοί, για να επιβιώσουν δέχονται να δουλέψουν για εξευτελιστικές αμοιβές, παίρνοντας τις θέσεις εργασίας από εμάς τους Έλληνες που αντιμετωπίζομε τεράστιο πρόβλημα ανεργίας. Κι όταν εμείς δυσφορούμε να τους πληρώσουμε και ψευτοοργανωθούν σε ομάδες διαμαρτυρίας, τους ρίχνομε και καμιά μπαταριά – κι όποιον πάρει η μπάλα. Ή, στην απελπισία τους οργανώνονται σε κακοποιές ομάδες μόνοι ή, συχνότερα, σε συνεργασία με ντόπια καλόπαιδα. Να πάνε να πνιγούνε! Η μαζική εισροή μεταναστών είναι πάντοτε μείζον πρόβλημα, ακόμη και αν είναι αδέλφια μας. Όταν έφθασαν το εκατομμύριο και βάλε των Ελλήνων Μικρασιατών, που εμείς, οι Ελλαδίτες Έλληνες είμαστε η αιτία του ξεριζωμού τους, τους δεχθήκαμε, σημαντική μερίδα από τους παππούδες μας, σχεδόν εχθρικά. Τουρκόσπορους τους ανεβάζαμε, τουρκόσπορους τους κατεβάζαμε!

Το παραθυράκι βρίσκεται σε κάποιες λεπτομέρειες που μπορεί να είναι διαφορετικές για τον καθένα. Ο στόχος είναι αρκετά σαφής: Εκείνοι που δημιουργούν και συντηρούν άμεσα ή έμμεσα τις απαράδεκτες καταστάσεις που διώχνουν τους εκεί ντόπιους από τον τόπο τους. Κι αυτό περιλαμβάνει συχνά σύγκρουση ανάμεσα στην ηθική μας συνείδηση και το νόμο. Ακόμη κι αν αντιβαίνει το νόμο, το ναυαγό πρέπει να τον περισυλλέξουμε και να τον περιθάλψουμε, είτε είναι νόμιμος είτε, κατά κανόνα, παράνομος. Και όταν οι πρωτεργάτες τέτοιων προσπαθειών σύρονται κατηγορούμενοι στη δικαιοσύνη, να τους συμπαρασταθούμε. Αυτό είναι ίσως το πιο εύκολο μέρος, καθώς οι εντολές της συνείδησης μπροστά στο ανθρώπινο δράμα είναι πολύ έντονες. Οι αιτίες όμως πάνε πολύ μακριά. Η ρύπανση της γης δημιουργεί προβλήματα νερού και τοξικότητας που συνεπάγονται μαζικές μετακινήσεις λαών. Η ραγδαία μεγεθυνόμενη ανισότητα σημαίνει τεράστια ψυχοκοινωνικά δεινά κι αυτό έχει αποδειχθεί. Η κατάσταση των υπανάπτυκτων χωρών “βελτιώνεται”, αλλά η διαφορά τους απο τις αναπτυγμένες δεν μεταβάλλεται ή και αυξάνεται προς όφελος της νεοαποικιοκρατίας. Όμως, γιατί οι κυβερνήσεις μας δεν καταφεύγουν στο δημοψήφισμα; Μήπως είναι πιο έξυπνες από τον Πελασγό; Και βέβαια ένα ΟΧΙ δεν πρέπει να αναγνωσθεί σα ΝΑΙ. Γιατί ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα σημαίνει και εναντίωση σε διεθνείς προσπάθειες να συνεχισθεί η ενίσχυση των ολοκληρωτικών καθεστώτων στους τόπους προέλευσης των μεταναστών. Και, φυσικά, δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεχωρίσεις στον εμφύλιο με ποιου το μέρος είναι το δίκιο.

 

4 thoughts on “ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  1. Πράγματι η ρίζα του κακού που εκδιώκονται συνάνθρωποι από τις εστίες τους είναι το πρόβλημα και ορθώς εκεί εστιάζει το άρθρο. Οι εμφύλιοι πόλεμοι στις αραβικές χώρες Συρία, Λιβύη και Αίγυπτο ξεκίνησαν από ένα γενικότερο πλάνο χειραγώγησης των λαών για να ελέγξουν οι πολυεθνικές τα ενεργειακά αποθέματα των περιοχών αυτών και όλα ξεκίνησαν μετά την άνευ αιτίας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπάτησε τον λαό δηλώνοντας ότι εκεί υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής και απεδείχθη προδότης του λαού των ΗΠΑ και ψεύτης. Η ουσία όμως είναι ότι το λεγόμενο βαθύ κράτος των ΗΠΑ βρίσκεται πίσω από παρόμοια πλάνα χειραγώγησης. Ποιο είναι όμως αυτό το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, που καταφέρνει να εκβιάζει την όποια κυβέρνηση και τον όποιο πρόεδρο των ΗΠΑ; Μια πρώτη ματιά δείχνει ότι αυτό το βαθύ κράτος παίρνει εντολές και εξυπηρετεί τα συμφέρονται του Ισραήλ. Αυτό φαίνεται και από τα πρόσφατα γεγονότα όπου το Ισραήλ με έμμεσο τρόπο παρότρυνε τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν και ενώ ήταν έτοιμες να το κάνουν τελευταία στιγμή δεν το έκαναν. Τι είναι όμως το Ισραήλ και τι επιδιώκει είναι ένα ενδιαφέρον ζήτημα που δεν έχει να κάνει με τους Εβραίους διότι εκείνοι εκδιώχθηκαν από την Ευρώπη πληρώνοντας το τίμημα με το γνωστό ολοκαύτωμα για να πάνε να εποικήσουν την Παλαιστίνη και να ιδρυθεί το κράτος του Ισραήλ. Οι σχεδιαστές όμως, σύμφωνα με τον Εβραίο πρώην σιωνιστή Benjamin Η Freedman (Full text of “Benjamin H. Freedman – The Hidden Tyranny (Book) Top Jewish Zionist covert to Catholic warns America”, https://archive.org/stream/benjamin-h-freedman-the-hidden-tyranny/benjamin-h-freedman-the-hidden-tyranny_djvu.txt ) δεν ήταν οι Εβραίοι, αλλά οι Ατζέροι που ασπάσθηκαν την εβραϊκή θρησκεία για τον ένα και μοναδικό λόγο να έχουν παγκόσμια κυριαρχία και ο σιωνισμός εξυπηρετούσε τα σχέδια τους. Έτσι τέλη του 19ου αιώνα έβαλαν μπρος τα σχέδια τους δημιουργώντας αρχικά δύο παγκόσμιους πολέμους για να ιδρύσουν το κράτος του Ισραήλ και τώρα προσπαθούν να κάνουν ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον οποίο θα σφαγιασθούν περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι για να κάνουν παγκόσμια κυβέρνηση με βασιλιά κάποιον Ρόθτσιλντ. Το σύστημα που χρησιμοποιούν για να επιβάλουν τα σχέδια τους έχει σαν δεξιό βραχίονα το ιερατείο, αριστερό βραχίονα τις τράπεζες και ο κορμός του συστήματος οι πολυεθνικές. Όπως φαίνεται τα άτομα αυτά που δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα 1000, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο είναι χειρότεροι από σατανάδες και το απέδειξαν με τους δύο παγκόσμιους πολέμους και το ολοκαύτωμα των Εβραίων.

    Like

  2. Ούτε είναι λύση να φωτογραφίζεις το πρόβλημα. Που είναι σύνθετο. Και με παρενέργειες. Με αλλοίωση σύστασης πληθυσμών. Με γενοκτόνες συνέπειες.Με ανθρώπους των ΜΚΟ.Που δεν ξέρεις ποιος τις «λαδώνει» για να λειτουργουν αδιαφανώς. Χωρίς έλεγχο.Και που σε εξαναγκάζουν να υπομένεις τις ρήτρες των «νεοαποικιακών» συνθηκών σαν του Δουβλίνου ΙΙΙ. Αλλά και από την άλλη ζεις το «θαύμα» και την ευαισθησία της γερμανικής αλληλεγγύης.Εκτός και αν η «μετανάστευση» είναι μια καλή αφορμή και για τη δική μας μετανάστευση.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s