ΕΥΧΕΣ

25. Ευχές.pngΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ. Α. ΣΙΔΕΡΗ*,

dimitris.sideris@gmail.com

Ηπειρωτικός Αγών. 9 Μαΐου 2017

ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ο Wiener, πατέρας της Κυβερνητικής. Το γέρικο ζευγάρι βρήκαν το μπουκάλι, το εκπωμάτισαν κι ελευθέρωσαν το φυλακισμένο Τζίνι. «Θα εκπληρώσω τρεις επιθυμίες σας, γιατί με ελευθερώσατε», τους είπε. «Ένα εκατομμύριο δολάρια», ζήτησαν πρώτη ευχή. Χτυπάει η πόρτα κι έρχεται πράκτορας μιας ασφαλιστικής εταιρίας. «Ο γιος σας είχε ασφαλιστεί για ένα εκατομμύριο. Σκοτώθηκε και το ποσό είναι δικό σας, αφού είστε οι μόνοι κληρονόμοι του». Θρηνούν οι γέροι. «Να δούμε τον γιο μας!», καλούν για δεύτερη ευχή. Παρουσιάζεται στο δωμάτιο το φάντασμα του γιου τους. Τριγυρίζει και τους θυμίζει που έγιναν αιτία να σκοτωθεί. «Να απαλλαγούμε από το φάντασμα!», ζητούν τελευταία ευχή. Κι ο γιος τους επιτέλους αναπαύεται. Σε κάθε ευχή μας, κάθε προσπάθεια για ικανοποίηση των επιθυμιών μας, λέει ο Wiener, πρέπει να λογαριάζουμε τις συνέπειες.

Επικράτησε στη Γαλλία ο Macron, κεντρώος, νικώντας τη Le Pen, ακροδεξιά. Να χαρούμε ή να θλιβόμαστε; Ο γάιδαρος, το πρόβατο, η γάτα είναι ζώα και έχουν τέσσερα πόδια. Άρα, συμπεραίνω, τα ζώα έχουν τέσσερα πόδια. Ώσπου βλέπω ένα φίδι, μια κότα, μια μέλισσα, μια αράχνη, μια σαρανταποδαρούσα. Ο επαγωγικός συλλογισμός είναι γεμάτος παγίδες. Ο Α.Παπανδρέου, ο Τσίπρας ήταν/είναι αριστεροί και μας έφεραν τη συμφορά του λαϊκισμού. Ο κομμουνισμός είναι αριστερά, άρα ο κομμουνισμός φέρνει τη συμφορά του λαϊκισμού. Οι δεξιοί ταγματασφαλίτες συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς. Άρα η Δεξιά είναι προδοτική παράταξη. Η επανάσταση του Λένιν κατέρρευσε σε 7 δεκαετίες. Επομένως, ήταν αναποτελεσματικό το σύστημα. Ήταν άραγε ή υπέστη μια καταστροφική εισβολή ξένων δυνάμεων στο έδαφός της, οικονομικό εμπάργκο στη συνέχεια και περικυκλώθηκε από εχθρικές στρατιωτικές βάσεις; Ασφαλής απάντηση δεν υπάρχει. Γεγονός παραμένει ότι κατέρρευσε. Έφταιγε ο κομμουνισμός για την αντιπαλότητα με το δυτικό πολιτισμό άραγε; Η αντιπαλότητα, μετά την κατάρρευση, εξακολουθεί.

Και τώρα, που επικράτησε ο κεντρώος Macron και ηττήθηκε η ακροδεξιά Le Pen, να χαίρομαι ή να θλίβομαι;

Πριν από ένα αιώνα η πρωτοφανής βιομηχανική επανάσταση οδήγησε σε μια εξίσου πρωτοφανή αντιπαλότητα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, που είχε αντικαταστήσει, μετά το Διαφωτισμό και τη Γαλλική επανάσταση, την παρακμασμένη αντίθεση μεταξύ «ευγενών» φεουδαρχών και υποτελών τους. Σήμερα; Η μαρξιστική διαίρεση σε αριστερά και δεξιά είναι παρωχημένη. Πλούσιος δεν είναι πια αυτός που κατέχει μέσα παραγωγής, αλλά αυτός τον οποίον εμπιστεύονται οι «αγορές», οι τραπεζίτες. Και αυτή η κατάσταση αντικαθιστά την αντιπαλότητα αριστεράς-δεξιάς με την αντιπαράθεση παγκοσμιοποίησης-εθνικισμού. Τι ειρωνεία! Οι οπαδοί της παγκοσμιοποίησης πετυχαίνουν, ό,τι επιδίωκε πριν από ένα αιώνα η παγκόσμια Αριστερά, με τις περίφημες αλλεπάλληλες «Διεθνείς» της. Εχθροί της παγκοσμιοποίησης είναι μαζί η «εθνικιστική» ακροδεξιά και η «διεθνής» ακροαριστερά. Την Ε.Ε. στηρίζουν η παραδοσιακή μετριοπαθής δεξιά και η μετριοπαθής αριστερά.

Ο Macron υποστηρίζει την παγκοσμιοποίηση, εχθρός της είναι η Le Pen.

Παγκοσμιοποίηση! παγκόσμια ευχή της ανθρωπότητας, σαν των γέρων του Wiener. Αλλά το κόστος της ποιο είναι; Άμεση συνέπεια είναι η κατάργηση του εθνικού κράτους με τα σύνορά του, όπως εγκαθιδρύθηκε κυρίως μετά τη Γαλλική, αστική, επανάσταση. Αυτό σημαίνει ότι εμείς γινόμαστε Ευρωπαίοι, παύοντας να είμαστε Έλληνες. Όπως στο παρελθόν είχαμε γίνει Ρωμαίοι (Ρωμιοί) ξεχνώντας την ιδιότητά μας ως Ελλήνων. Σήμαινε ειδωλολάτρες. Ας είναι καλά ο αγράμματος Κολοκοτρώνης που μας το θύμισε.

Μπορούμε να επιβιώσουμε πια ως Έλληνες; Πιστεύω πως ερμηνεύω τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων ότι θέλομε να επιβιώσουμε ως Έλληνες είτε παγκοσμιοποιημένα είτε απαγκοσμιοποίητα. Μπορούμε;

Δύο δυνάμεις ίσες και αντίθετες αλληλοεξουδετερώνονται. Το σημείο όπου εφαρμόζονται μένει ακίνητο. Αν όμως οι δύο δυνάμεις δεν ασκούνται στην ίδια ευθεία, σχηματίζουν ζεύγος και το σύστημα αρχίζει να περιστρέφεται. Δυο αντίθετες δυνάμεις ούτε αλληλοεξουδετερώνονται αν είναι ίσες ούτε υπερνικά η μια την άλλη, αν είναι άνισες, εφόσον δρουν συμπληρωματικά. Με διαφορετική δράση η καθεμιά, συμβάλλουν σε μια νέου είδους κίνηση.

Αυτά που πρέπει να κάνουμε για να μείνουμε Έλληνες είναι αυτά ακριβώς που με μακροχρόνια πλύση εγκεφάλου μάς έχουν αποτυπωθεί ως απαράδεκτα.

Πρέπει, λέω, να διατηρήσουμε και δραστηριοποιήσουμε την εθνική μας ταυτότητα, χωρίς αντιπαράθεση, συμπληρωματικά με τους άλλους. Είμαι περήφανος γι΄ αυτό που είμαι. Όχι για τους προγόνους μου, ούτε διότι είμαστε ανώτεροι από τους άλλους λαούς, αλλά διότι είμαστε αυτοί που είμαστε, διαφορετικοί από τους άλλους. Οι πρόγονοί μας εφηύραν κάποιες αρχές, που εξακολουθούν να ισχύουν. Είμαι Έλληνας όταν εφαρμόζω τις αρχές τους στις σύγχρονες συνθήκες, όχι όταν αντιγράφω αναχρονιστικά το τι έκαναν εκείνοι, τότε. Ούτε φυσικά αντιγράφοντας τους εταίρους μας που εμφανίζονται ψευδώς ως διάδοχοι του δικού μας προγονικού πολιτισμού. Είμαι περήφανος για τη γλώσσα που μιλώ και δεν αντιγράφω την προπατορική γλώσσα, που, ωστόσο, θέλω να τη μαθαίνω από μαθητής των μικρών τάξεων του δημοτικού για να αυξάνω την εκφραστική μου ικανότητα εμπλουτίζοντας τη σημερινή μου γλώσσα και να διαβάζω άμεσα, αμετάφραστα, τη σκέψη τους· και θέλω να γράφω τη σημερινή γλώσσα μου όπως εκείνοι, εφαρμόζοντας τις αρχές μιας από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις τους, την αρχή του αλφαβήτου τους: Ένας φθόγγος για κάθε γράμμα και ένα γράμμα για κάθε φθόγγο. Έτσι γίνομαι πιο συνειδητά Έλληνας. Παλεύω για να υλοποιώ τη βούληση όλου του ελληνικού λαού, εφαρμόζοντας τη μοναδική αρχή των προγόνων μου, την κλήρωση των αρχόντων (εκτός, όπως εκείνοι, από όταν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις). Συντάσσομαι με τη δημοκρατία, όπως την όρισε ο Αριστοτέλης, κληρώνοντας τους άρχοντες, σε αντιδιαστολή με την ολιγαρχία, όπου εκλέγονται, όπως στις ρεπούμπλικες του δυτικού πολιτισμού. Προγραμματίζω μια οικονομία, όχι όπως μας την υπαγορεύουν, αλλά για να διαμορφώσω οικονομο-πολιτιστικά τη γη που κληρονόμησα, σύμφωνα με τις γνώσεις και την τέχνη μας, εστιάζοντας εκεί όπου συναντώνται ανάγκες, πόροι και τεχνογνωσία. Επανοικίζω γονιμοποιώντας παραγωγικά τα εγκαταλειμμένα χωριά μας και τα 3000 περίπου νησιά μας: Με βοσκή, καλλιέργεια μέγιστης ποικιλίας προϊόντων στη μέγιστη ποικιλία του εδάφους μας, καλλιέργειες κάθε είδους θαλασσινών, παραγωγή πεντακάθαρης δωρεάν ενέργειας με ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, κυματική ενέργεια, εκμετάλλευση του σχεδόν βέβαιου υπόγειου και υποθαλάσσιου πλούτου μας, πολιτισμό.

Κι αν οι εταίροι μας αντιδρούν πνίγοντάς μας ασφυκτικά, εγώ είμαι έτοιμος να αντιδράσω, θυσιάζοντας το βόλεμα (και τη ζωή μου, αν χρειαστεί) και, χωρίς να ενδίδω, συνεργαζόμενος συμπληρωματικά μαζί τους, με τα πρωτότυπα προϊόντα μου που τα έχουν ανάγκη, «πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους», και χωρίς επιβολή των αρχών μου σ΄ αυτούς.

Ο Macron θα προωθήσει συμπληρωματική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Αν ναι, χαίρομαι. Αν όχι, «καρτερώ φιλελεύθερη λαλιά».

* Ο κ. Δημήτρης Α. Σιδερής είναι ομ. καθηγητής καρδιολογίας

 

One thought on “ΕΥΧΕΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s