ΑΝΔΡΕΣ ΓΑΡ ΠΟΛΙΣ ΚΑΙ ΟΥ ΤΕΙΧΗ

Δημήτρης Αντ. Σιδερής, ομ. καθηγητής καρδιολογίας, dimitrissideris.wordpress.com Πρωινός Λόγος, Τρίκαλα, 3 Νοεμβρίου 2022

Υπάρχουν πράγματα που μου φαίνονται αυτονόητα, αλλά εγώ δεν τα καταλαβαίνω. Ίσως διότι είμαι ανεκπαίδευτος. Πώς να καταλάβω την πολιτική μας, αφού δεν είμαι πολιτικός; Όμως, μπορεί να φταίει το ότι οι πολιτικοί μας πραγματικά δεν κάνουν αυτά που εγώ θεωρώ αυτονόητα πως πρέπει να γίνονται. Ίσως διότι δεν έχουν αρκετή φαντασία ή διότι δεν έχουν το θάρρος· έτσι κι αλλιώς, διότι δεν έχουν τη βούληση. Πώς να καταλάβω την εξωτερική πολιτική μας, αφού δεν έχω ιδέα από διπλωματία και δεν γνωρίζω τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες μας; Υπάρχουν όμως και κάποια θέματα που πραγματικά μου φαίνεται αδιανόητο γιατί δεν τα εφαρμόζομε και δεν βλέπω η έλλειψη κάποιων γνώσεών μου να δικαιολογούν τη δική μου δυσκολία να καταλάβω. Αυτά αφορούν το τι κάνομε εμείς στη δική μας πατρίδα. Αυτό δεν εξαρτάται από τους ξένους.

Ένα είναι ο εξοπλισμός των ανατολικών νησιών μας. Οι γείτονές μας μάς απειλούν. Έχουν απλώσει το στρατό τους έξω από τα σύνορά τους, σε Κύπρο, Λιβύη, Συρία, Αζερμπαϊτζάν κλπ ενώ διαμαρτύρονται που εμείς έχομε στείλει στρατό στα δικά μας νησιά, στη δική μας επικράτεια. Προβάλλουν βέβαια μια ευλογοφανή αιτία των αντιδράσεών τους. Η συνθήκη που έχομε συνυπογράψει, πριν από ένα αιώνα, όταν εμείς είχαμε υποστεί τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία μας, αναφέρει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν τα νησιά για εγκατάσταση ναυτικής βάσης ή για ανέγερση οχυρωματικού έργου, θα απαγορευθεί η Ελληνική στρατιωτική αεροπλοΐα να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας και ότι αντίστοιχα η Οθωμανική Κυβέρνηση θα απαγορεύσει τη στρατιωτική αεροπλοΐα της να υπερίπταται των νησιών. Εμείς όμως τα έχομε εξοπλίσει. Βέβαια, το κάναμε διότι και η στρατιωτική αεροπλοΐα της Τουρκίας υπερίπταται των νησιών μας. Αυτονόητη άμυνα.

Εντάξει, συζητήσιμος ο εξοπλισμός των νησιών. Υπάρχουν και άλλα όμως για τα οποία δεν ξέρω να έχουμε δεσμεύσεις. Γιατί δεν επανοικίζομε τα εγκαταλειμμένα νησιά, που όλα μαζί είναι σχεδόν 6000, αναπτύσσοντας και οικονομική δραστηριότητα πάνω τους; Αυτή σημαίνει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, ακόμη και υδατοπτώσεις, αλλά και βιολογικής ενέργειας με θαλασσοκαλλιέργειες κάθε είδους.

Άλλος τομέας είναι ότι διαμαρτυρόμαστε διότι τουρκικά πλοία κάνουν έρευνες και γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές που θεωρούμε ότι ανήκουν στην Ελληνική επικράτεια. Ανήκουν πραγματικά; Αν ναι, γιατί εμείς δεν κάνομε έρευνα και γεωτρήσεις σ΄ αυτό το βυθό; Αν όχι, γιατί διαμαρτυρόμαστε;

Καλά, να μην έχουμε στρατιωτική παρουσία στα ανατολικά νησιά μας. Αλλά, γιατί να μην έχουμε σταθμούς ραδιοτηλεόρασης που να εκπέμπουν και στην τουρκική γλώσσα και να αποδομούν τα ψευδεπιχειρήματα του τουρκικού κατεστημένου που φυτεύονται και πείθουν τον απλό λαό; Μ΄ αυτό τον τρόπο η άρχουσα τάξη στηρίζει την καταπίεση που ασκεί εναντίον του. Για τα δεινά του (και δεν είναι λίγα) δεν φταίει το τουρκικό κατεστημένο, αλλά εμείς, οι Έλληνες.

Αυτά τα λέω, διότι συχνά διαλαλούμε ότι δεν θα αφήσουμε να θιγεί ούτε σπιθαμή ελληνικού εδάφους κλπ. Σωστά. Αλλά ποια είναι η πατρίδα μας; Ο Θουκυδίδης δίνει ένα συγκλονιστικό ορισμό: “Άνδρες γαρ πόλις και ου τείχη , ουδέ νήες ανδρών κεναί.” (Πόλη είναι οι πολίτες της όχι τα τείχη της ούτε τα καράβια της χωρίς τους ναύτες). Οι άνθρωποι. Αν μια περιοχή είναι κατειλημμένη από Έλληνες που δραστηριοποιούνται στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτισμικά κλπ, αυτή η περιοχή είναι η πατρίδα, η Ελλάδα μας. Αλλιώς, η υπεράσπισή της σημαίνει τεράστια δαπάνη που δεν την αντέχει η οικονομία μας, ενώ είναι ένας ώριμος καρπός για να τη σφετεριστούν οι άλλοι, που, όταν γίνει δική τους, αυτοί, οι άλλοι, θα την αξιοποιήσουν προς όφελός τους. Την Ελλάδα τη βλέπομε συνήθως σαν ποικίλες στεριές που περιβάλλονται από θάλασσα. Όμως η παράδοσή μας είναι διαφορετική. Η Ελλάδα είναι οι Έλληνες. Και από γεωγραφική άποψη αυτοί οι Έλληνες μάλλον ζουν σε μια υδάτινη περιοχή στην οποίαν υπάρχουν περιοχές ξηράς. Αυτές οι περιοχές είναι ένα είδος φυσικών αεροπλανοφόρων.

Δεν θυμάμαι ποιος Έλληνας περιηγητής είχε βρεθεί στο παλάτι του Πέρση βασιλιά. Αυτός εποφθαλμιούσε τα απέναντι νησιά και άρχισε να οργανώνει μεγάλο στόλο. Ρώτησε λοιπόν τον περιηγητή, πώς τα βλέπουν όλα αυτά οι νησιώτες απέναντι. “Αυτούς τους είδα να αγοράζουν άλογα, για να εισβάλουν και να καταλάβουν την απέναντι στεριά τους”. “Καλά, αυτοί, νησιώτες, θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν εμάς τους στεριανούς σε μια μάχη στη στεριά;” γέλασε ο βασιλιάς. “Το ίδιο ακριβώς λένε αυτοί για σας!”, του είπε ο περιηγητής. Ο μεγάλος βασιλιάς ανέστειλε την προσπάθεια να καταλάβει τα νησιά μας. Ήδη έχομε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο (ή μήπως το μεγαλύτερο;). Κι αυτόν πάμε να τον εγκαταλείψουμε. Ήδη οι περισσότεροι ναυτικοί που τον υπηρετούν είναι αλλοδαποί. Οι Έλληνες παύομε να είμαστε ναυτικοί. Κι αυτό διότι οι αλλοδαποί είναι φθηνότεροι. Κι όμως η ζωή των Ελλήνων, ακόμη και εκείνων που ζουν στα βουνά και στους κάμπους στηρίζεται σε εκείνους που ζουν με τη θάλασσα. Οι στεριανοί δεν θα είχαν τι να την κάνουν την παραγωγή τους, αν δεν είχαν ακώλυτη πρόσβαση στα λιμάνια μας.

Και κάτι άλλο. Κανόνας είναι ότι σε όλους τους πολέμους τελικά νικητής ήταν όποιος έλεγχε τη θάλασσα. Ας μην μας φαίνεται περίεργο που αυτή τη στιγμή η Ρωσία κάνει ό,τι κάνει προκειμένου να έχει άνετη πρόσβαση στον Εύξεινο Πόντο. Γι αυτό το σκοπό η ιστορία της έχει τόσους Τουρκορωσικούς πολέμους, καθώς ο μεγάλος ανταγωνιστής της στην περιοχή ήταν οι Οθωμανοί. Για τον ίδιο λόγο, πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει τόσους Ιαπωνορωσικούς πολέμους. Οι βόρειες ακτές της είναι άχρηστες, διότι πολλούς μήνες τα λιμάνια τους είναι παγωμένα, άχρηστα. Και στη Δύση δεν έχουν κανένα συμφέρον να επεκταθούν, διότι δυτικά τους υπάρχει στεριά, όχι θάλασσα.

Ο πληθυσμός της Τουρκίας, δηλαδή η Τουρκία, έχει υπερεπταπλασιαστεί μέσα σε ένα αιώνα. Αυτός ο πληθυσμός δε χωράει στη γεωγραφία της χώρας και εξαθλιώνεται. Η προφανής λύση από την άρχουσα τάξη είναι κίνητρα για περιορισμό των γεννήσεων και εκσυγχρονισμός διοίκησης και οικονομίας. Αυτά τα μέτρα όμως είναι αντιλαϊκά. Και η άρχουσα τάξη προτιμά να προετοιμάζει επέκταση των συνόρων. Αυτή όμως δεν λύνει το πρόβλημα, διότι σημαίνει απώλειες ψυχών και επέκταση σε περιοχές που κατοικούν άλλοι, που θ α πρέπει είτε να διωχθούν ή να εξοντωθούν. Στο μεταξύ όμως, η προετοιμασία συνεπάγεται περαιτέρω λαϊκή εξαθλίωση, αλλά δόξα για τους ιθύνοντες. Αυτήν επιδιώκουν.

Advertisement

One thought on “ΑΝΔΡΕΣ ΓΑΡ ΠΟΛΙΣ ΚΑΙ ΟΥ ΤΕΙΧΗ

  1. Έχετε ξαναγράψει για το θέμα των ακατοίκητων νησιών. Πόσοι άνθρωποι σήμερα θα ήσαν διατεθειμένοι να πάνε να κατοικήσουν ως ερημίτες (διότι περί αυτού πρόκειται) σε βραχονησίδες χωρίς ίχνος καλλιεργήσιμης γης, όταν ακόμη και τα κατοικημένα νησιά δεν έχουν τακτική συγκοινωνία για τις καθημερινές ανάγκες τους (υγεία, παιδεία, τρόφιμα, μεταφορές κάθε είδους); Ποιο θα ήταν το οικονομικό κόστος διαβίωσης κατά κεφαλήν, και ποιος θα το επωμιζόταν; Στη στεριά μπορεί να αποφασίσει κανείς να ζήσει μόνος σε κατσάβραχα, ξέροντας ότι έστω περπατώντας κάπου θα φτάσει αν παραστεί ανάγκη. Στη θάλασσα όμως; Ας είμαστε λίγο προσγειωμένοι στα όνειρά μας.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s