ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Αντ. Σιδερής, ομ. καθηγητής καρδιολογίας, dimitrissideris.wordpress.com

Ηπειρωτικός Αγών, 8 Οκτωβρίου 2022

Τα παρακάτω είναι σκόρπιες, ασυνάρτητες, σκέψεις που αφορούν τους ομογενείς. Προϋποθέτουν πως έχομε επιτύχει ένα δημοκρατικό κράτος. Αυτό σημαίνει περίπου ότι η βουλή και η ποινική δικαιοσύνη μας αποτελούνται από κληρωμένους πολίτες, η κυβέρνηση από εκπροσώπους εκλεγμένου κόμματος, η αστική και διοικητική δικαιοσύνη από ειδικευμένους νομικούς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο μόνος άμεσα εκλεγμένος από το λαό, με δικαιοδοσία να συντονίζει την εξουσία, όχι να διαμορφώνει πολιτική, και με θητεία περιορισμένου χρόνου. Αυτά τα αναλύω στο βιβλίο μου “Κατανοώντας την Πολιτική”.

Ο Ελληνισμός επιβίωσε χιλιάδες χρόνια, ακόμη και κάτω από συνθήκες υποδούλωσης, κυρίως Ρωμαϊκής και Οθωμανικής, ως Ελληνική συνείδηση και πολιτισμός, ως έθνος. Ο Έλληνας έχει Ελληνική βούληση, με την έννοια ότι: είναι διατεθειμένος να μετάσχει στη διαμόρφωση πολιτικής του κράτους του, ενώ διαθέτει για κάποιο διάστημα (θητεία) την ύπαρξή του στη δικαιοδοσία του κράτους· έχει Ελληνική γνώση, με την έννοια ότι επικοινωνεί με τους υπόλοιπους Έλληνες, με τους προγόνους και απογόνους, προφορικά και γραπτά· και έχει Ελληνικό συναίσθημα, περήφανος που είναι Έλληνας, αλλά και έτοιμος να αναγνωρίσει σφάλματα των ομοεθνών του έχοντας τη διάθεση να αποκαταστήσει ή αποζημιώσει γι΄ αυτά. Αυτά όλα αφορούν τον Έλληνα πολίτη. Κι αυτός είναι κάθε μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας που επιθυμεί να είναι Έλληνας, εφόσον έχει υπηρετήσει τη θητεία του και έχει την προαποφασισμένη ηλικία. Ο ορισμός αυτός αποκλείει τους ομογενείς που έχουν μόνιμη κατοικία τους σε κάποια ξένη επικράτεια. Είναι αδιανόητο δηλαδή να συμμετέχει κάποιος με την ψήφο του στη διαμόρφωση νόμων που δεν μπορούν να εφαρμοσθούν σ΄ αυτόν, αφού δεν μένει στη χώρα όπου ισχύουν αυτοί οι νόμοι και θα εφαρμοσθούν σε άλλους, αφού αυτό θα σήμαινε πως τους υποδουλώνει. Όμως η έννοια του έθνους είναι υπαρξιακή για τον Ελληνισμό και επεκτείνεται παραδοσιακά πολύ πέρα από το κράτος-έθνος μας. Για παράδειγμα, στο Ελληνικό έθνος ανήκουν οι Κύπριοι. Είναι αδιανόητο όμως οι Κύπριοι με μόνιμη κατοικία τους την Κύπρο να ψηφίζουν για την εκλογή κυβέρνησης στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, το έθνος είναι απαραίτητο για τη διατήρησή μας και το κράτος μας πρέπει να μεριμνήσει γι΄ αυτό.

Τα ενωτικά στοιχεία του έθνους μας είναι μια στοιχειώδης πολιτισμική κοινότητα. Τα κύρια ενωτικά στοιχεία είναι η γλώσσα, η θρησκεία, η τέχνη και τα λοιπά έθιμα.

Γλώσσα. Η καθιέρωση της φωνητικής γραφής θα καταστήσει εύκολα προσιτή τη γλώσσα μας στους ομογενείς, που αρχικά τη μαθαίνουν προφορικά από τους γονείς τους στην πρώτη γενιά. Από τη δεύτερη και ιδιαίτερα την τρίτη γενιά, την ξεχνάνε. Σχολεία Ελληνικά επομένως είναι απαραίτητα όπου υπάρχει στοιχειώδης Ελληνική κοινότητα. Εκεί, ασφαλώς θα διδάσκεται ό,τι απαιτεί το κράτος που φιλοξενεί τα Ελληνόπουλα, αλλά επιπλέον στοιχειώδης Ελληνική ιστορία, γεωγραφία, λογοτεχνία κλπ. Η έκδοση μιας πανελλήνιας ηλεκτρονικής εφημερίδας θα βοηθήσει επίσης. Σ΄ αυτήν θα μπορεί να γράφει οποιοσδήποτε θέλει με μόνο περιορισμό την έκταση του κειμένου του, όπως στην αρχαιότητα η διάρκεια της ομιλίας ενός αγορητή περιοριζόταν από μια κλεψύδρα. Παραπέρα, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος στοιχειώδης έλεγχος, όπως ονοματεπώνυμο συγγραφέα με το τηλέφωνό του, η απουσία ειδήσεων με περιεχόμενο υβριστικό ή συκοφαντικό κλπ. Μια τέτοια ηλεκτρονική εφημερίδα, προσιτή σε όλους τους Έλληνες οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, τους φέρνει σε επαφή μεταξύ τους και με το γηγενή πληθυσμό, με όλες τις δυνατότητες τέτοιας επαφής. Ένα περιοδικό φυσικό “αντάμωμα” των Ελλήνων του εξωτερικού, π.χ. δύο φορές ετησίως, στον τόπο μας, με έξοδα της Ελληνικής πολιτείας (εισιτήρια, ξενοδοχεία) επιτρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή εκπρόσωποι των Ελληναμερικανών, Ελληνοκαναδών, Ελληναυστραλών, Ελληνοποντίων, ποικίλων Ελληνευρωπαίων κλπ, να διαμορφώνουν κοινούς στόχους να τους συζητούν με την Ελληνική πολιτεία, που θα πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εξασφαλίζει όσο γίνεται ανώτερη θέση των ομοεθνών στη νέα ξένη πατρίδα τους, βοηθώντας στην εκπαίδευσή τους.

Θρησκεία. Στον τόπο μας έχομε την πολυτέλεια να δεχόμαστε ως ισότιμους Έλληνες πολίτες άτομα που δεν έχουν την επικρατούσα θρησκεία και δόγμα, καθολικούς, προτεστάντες, ισραηλίτες, μουσουλμάνους κλπ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πολίτη που αναφέρθηκαν. Στους ομογενείς αυτό δεν απαγορεύεται, αλλά είναι δυσκολότερο, καθώς η θρησκεία μας είναι φορέας μεγάλου πλήθους Ελληνικών εθίμων και πολιτιστικών στοιχείων. Οι ιεροτελεστίες της αρχαίας θρησκείας διασώθηκαν διαμέσου της Ελληνοχριστιανικής ορθοδοξίας.

Λοιπά έθιμα. Η διακίνηση της Ελληνικής τέχνης μεταξύ τους είτε από την Ελλάδα προέρχεται είτε από άλλη μεριά του Ελληνισμού θα βοηθήσει να δυναμώσει το Ελληνικό συναίσθημα όπως σκιαγραφήθηκε παραπάνω. Εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, συναυλίες κλπ πρέπει να οργανώνονται συστηματικά.

Οικονομία. Η Ελλάδα δεν είναι πλούσια χώρα, για να διαθέτει χρήματα στο σκοπό της εθνικής ενότητας μεταξύ των ομογενών. Ούτε βέβαια επιτρέπεται να τους ζητά οικονομική βοήθεια. Η δημιουργία όμως ενός είδους Τράπεζας για όλους τους απανταχού Έλληνες θα μπορεί με τα ίδια τα δικά τους χρήματα να χαλυβδώνει την Ελληνικότητά τους. Θα διευκολύνει εξάλλου τη δημιουργία επικερδών επιχειρήσεων μεταξύ Ελληνοαμερικανών, Ελληναυστραλών, Ελληνοποντίων κλπ, ενισχύοντας έτσι τη θέση τους στον τόπο που μένουν μόνιμα. Σ΄ αυτό τον τομέα η ακμάζουσα ακόμη Ελληνική ναυτιλία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα ως κράτος-έθνος μπορεί να επηρεάζει, έστω στο ελάχιστο, τη διεθνή πολιτική, π.χ. με τη συμμετοχή της με βέτο σε συγκεκριμένες συνομοσπονδίες, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Μ΄ αυτό τον τρόπο μπορεί να ευνοεί, έστω στο ελάχιστο, τη διεθνή Ελληνική οικονομία. Μια ελάχιστη εύνοια απλωμένη στην έκταση της οικουμένης αποκτά σημαντικό συνολικό μέγεθος.

Με τους παραπάνω όρους και άλλους ο διεθνής Ελληνισμός θα μπορεί να επηρεάζει, έστω στο ελάχιστο την πολιτική των κρατών που τους φιλοξενούν προς όφελος του Ελληνισμού. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάστασή και βλέπομε σήμερα πώς συμπαραστέκεται π,χ, το Ελληνοαμερικανικό λόμπυ στις επιδιώξεις του κράτους μας που δέχεται ολοένα οξυνόμενες απειλές από τη γείτονα.

Για όλα τα παραπάνω προϋποτίθεται, όπως είπαμε στην αρχή, η ύπαρξη δημοκρατικού κράτους στον τόπο μας. Διότι αυτή τη στιγμή, με εκλεγμένη πελατειακά βουλή που αποφασίζει την κυβέρνηση, που διορίζει την ηγεσία της δικαιοσύνης και εκλέγει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το καθεστώς μας κάθε άλλο παρά δημοκρατικό είναι. Είναι μια ρεπούμπλικα, είδος ολιγαρχίας ή εκλεγόμενο δυναστικό κράτος (Γ. Κοντογιώργης) που εκμεταλλεύεται το λαό και το έθνος προς όφελός των φορέων του, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα είναι στην εξουσία. Όταν έρχεται σε οξεία ρήξη με την κοινωνία, καταφεύγει στον ξένο παράγοντα. Διπλή υποδούλωση.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s