ΚΛΕΦΤΕΣ

Δημήτρης Αντ. Σιδερής, ομ. καθηγητής καρδιολογίας, dimitrissideris.wordpress.com

Ηπειρωτικός Αγών, 16 Ιουλίου 2022

Συχνά οικτίρομε τους εαυτούς μας. Μα λαός είμαστε; Δεκάδες χρόνια πίσω από τους πολιτισμένους! Καθόλου παράξενο. Αφού την ελευθερία μας την οφείλομε στους κλέφτες, αφού θεωρείται ακόμη και σήμερα λεβεντιά η ζωοκλοπή, αφού…και τόσα άλλα. Και άκουγα πρόσφατα στις ειδήσεις πως στο Ενωμένο Βασίλειο, τη σπουδαία αυτή πολιτισμένη χώρα, οι κλοπές στη σουπερμάρκετ αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 35% και εξετάζουν διάφορα αντικλεπτικά συστήματα, όπως το να μην μπορεί να βγει από το κατάστημα ένα προϊόν αν δεν έχει πληρωθεί, και μάλιστα αυτόματα, χωρίς ταμία. Ε, να, εκεί υπερέχουν λοιπόν. Όμως γιατί αυξήθηκαν οι κλοπές; Ο λαός τους, αυτοί οι πολιτισμένοι, κλέβουν. Η απάντηση ήταν σαφής. Τον τελευταίο χρόνο ο πληθωρισμός πήδηξε στα ουράνια. Και οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν.

Καλά, τι είναι αυτό το θηρίο; Πληθωρισμός είναι η συνεχής αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών μιας οικονομίας σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που προκαλεί πτώση στην αγοραστική δύναμη, καθώς κάθε μονάδα χρήματος (π.χ. €) αγοράζει λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες. Καλά, πώς γεννιέται αυτός ο Μπαμπούλας;

Οι άνθρωποι πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια ξεφύγαμε από την τροφοσυλλογή και πήγαμε στην τροφοπαραγωγή. Κανένας όμως δεν μπορούσε να παράγει όλα όσα χρειαζόταν, ενώ μερικές φορές παρήγε περισσότερα από τα αναγκαία. Και τα άτιμα τα αγαθά, χωρίς να τους κάνεις το παραμικρό, μόνο με το χρόνο, φθείρονται, μουχλιάζουν, σαπίζουν, για πέταμα. Και άρχισαν οι ανταλλαγές. Κάθε κοινότητα πουλούσε ό,τι της περίσσευε σε άλλην που της έλειπε και αγόραζε από αυτήν ό,τι εκείνη είχε παραπάνω. Εμπόριο. Δημιουργία του άστεως. Έμποροι, τεχνίτες για να τους υπηρετούν, στρατιώτες για να τους υπερασπίζονται και να η κοινωνία με την ποικιλία των απασχολήσεων που, όλες μαζί υπηρετούν κοινό σκοπό. Όλη αυτή η διαδικασία έγινε πολύ πιο εύκολη όταν επινοήθηκε το χρήμα. Στην αρχή ήταν ένα κομμάτι μέταλλο, από εκείνα που είναι άχρηστα, αλλά σχετικά άφθαρτα, δεν σκουριάζουν. Τέτοια ήταν ο χρυσός κυρίως και ο άργυρος. Πόσες κότες ή πόσο σιτάρι αξίζει μια κατσίκα; Προφανώς δεν υπάρχει τρόπος να το υπολογίσεις αντικειμενικά, καθώς το κόστος επηρεάζεται όχι μόνο από το υλικό που ανταλλάσσεται, αλλά και από την ανάγκη που έχει ο καθένας (ένα ποτήρι νερό είναι ό,τι πιο ακριβό υπάρχει στην έρημο), αλλά περιλαμβάνει και το κόστος μεταφοράς, επεξεργασίας κλπ. Οπλισμένη με μια συμφωνία η αξία ενός νομίσματος διευκολύνει πολύ τη ζωή. Πολιτισμός δεν υπήρξε χωρίς χρήμα. Οι Έλληνες όλοι ανέπτυξαν σπουδαίο πολιτισμό, πλην των Λακεδαιμονίων, που για να είναι προπάντων στρατιώτες, δεν είχαν νομίσματα ή είχαν βαριά, δύσχρηστα σιδερένια και δεν άφησαν αξιόλογα πολιτιστικά μνημεία, μεγαλοπρεπείς ναούς, θέατρα, ποιητικά έργα φιλοσοφία κλπ.

Στα στοιχεία του πολιτισμού είναι και η καινοτομία, η ανακάλυψη ενός πρωτοφανούς αγαθού που εξυπηρετεί κάποιες ανάγκες καλύτερα από προηγουμένως. Αυτό πόσο τιμάται; Είναι βέβαια η αξία των υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένο, αλλά και η εργασία που χρειάζεται για να γίνει και, προπάντων, η πνευματική αξία που το επινόησε. Πώς θα πληρωθεί αυτό λοιπόν; Ο υποψήφιος καταναλωτής διαθέτει τόσα μόνο χρήματα όσα του χρειάζονται για να αγοράζει ό,τι από τα υπάρχοντα χρειάζεται. Και σ΄ αυτό το σημείο έρχεται η κοινωνία που κόβει μονέδα. Δημιουργεί νομίσματα με τα οποία πληρώνεται κάθε τι νέο. Έτσι πάντοτε υπάρχει ένας φυσικός δημιουργικός πληθωρισμός. Αν κάθε αγαθό (περιλαμβάνοντας και τις υπηρεσίες) που υπάρχει πάνω στη γη συμβολίζεται με χρήμα, τόσο τα αγαθά όσο και το χρήμα που κυκλοφορούν θα μένουν ποσοτικά σταθερά διαρκώς. Οι άνθρωποι όμως σκέπτονται και υλοποιούν τη σκέψη τους, αναπτύσσοντας διαρκώς νέους  τρόπους να ικανοποιούν τις ανάγκες τους καλύτερα. Νέα αγαθά απαιτούν περισσότερο χρήμα. Η δημιουργία τους απαιτεί εργασία, που χρειάζεται χρήμα για να συντελεσθεί, πριν ακόμη ετοιμασθούν τα αγαθά. Οι παραγωγοί και εργαζόμενοι πρέπει να ζήσουν ώσπου να υπάρξουν τα νέα αγαθά που θα πουληθούν. Επομένως, πρέπει να υπάρξει χρήμα πριν ακόμη υπάρξει η παραγωγή. Αυτό το χρήμα είναι περισσότερο από όσο αντιστοιχεί στα υπάρχοντα αγαθά. Λιγότερα αγαθά από όσο το χρήμα είναι πληθωρισμός που είναι απαραίτητος για την πρόοδο στην ανθρωπότητα. Το πληθωριστικό αυτό χρήμα εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές και θα αποπληρωθεί στο μέλλον όταν θα κυκλοφορήσει το προϊόν. Είναι ένα είδος δανείου. Και τα δύο αποπληρώνονται στο μέλλον. Η προσπάθεια για τη δημιουργία νέου προϊόντος είναι μελλοντική και μπορεί να αποτύχει. Ωστόσο, το ρίσκο αξίζει τον κόπο. Έτσι η ανθρωπότητα προοδεύει. Γέροι πια ή τα παιδιά μας θα απολαύσουν τα νέα αγαθά που εμείς παραγάγαμε.

Οι κυβερνήσεις έχουν κανονικά το μοναδικό προνόμιο να εκδίδουν νόμισμα. Και τώρα έρχεται ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός. Για αντικειμενικούς λόγους (π.χ. πόλεμος) υπάρχει ένδεια αγαθών. Οι τιμές ανέρχονται. Και, για να μπορούν οι πολίτες να αγοράζουν τα αναγκαία, κόβεται πληθωριστικό χρήμα, χωρίς αντίκρισμα. Υπάρχει όμως και το χειρότερο. Για να αγοράσει ψήφους η κυβέρνηση αυξάνει τους μισθούς και τις συντάξεις με πληθωριστικό χρήμα. Από τη στιγμή που κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά, αυξάνεται η τιμή των αγαθών. Κι αυτή σημαίνει πληθωρισμό. Φαύλος κύκλος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαίρεσε από τα μέλη της τη δυνατότητα να εκδίδουν χρήμα, για να αντιμετωπιστεί ο φαύλος πληθωρισμός. Κι έρχεται αυτή τη στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι παύουν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και επομένως παρατηρείται στην Ευρώπη ένδεια σε ενέργεια, τόσο φυσική (αέριο κλπ) όσο και βιολογική (σιτάρι κλπ). Ο πληθωρισμός αρχίζει. Τα κράτη δίνουν επιδόματα, φοροαπαλλαγές κλπ, αλλά το θηρίο δεν χορταίνει. Και αρχίζει η παρανομία. Οι άνθρωποι, οι πολιτισμένοι, που έχουν μάθει να σέβονται την ιδιοκτησία, κλέβουν. Αν 100 άνθρωποι μείνουν χωρίς φαγητό, όλοι κάποτε θα κλέψουν. Κάποιοι από την πρώτη στιγμή, πριν ακόμη πεινάσουν. Κάποιοι ίσως ελάχιστοι θα προτιμήσουν να πεθάνουν από την πείνα παρά να παρανομήσουν. Οι πολλοί όμως, άλλος νωρίτερα άλλος αργότερα θα κλέψουν για να χορτάσουν τον τύραννο, την πείνα τους. Είναι φυσικός νόμος. Τους φυσικούς νόμους δεν μπορεί καμιά πολιτεία να τους αγνοεί. Η επιβολή αυστηρών νόμων και αντικλεπτικών συστημάτων, δεν χορταίνει την πείνα και τις λοιπές ανάγκες. Οι υποψήφιοι κλέφτες, μην μπορώντας να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους θα στραφούν αλλού, θα γίνουν ληστές. Αν οι πρόγονοί μας ήταν κλέφτες και αρματολοί (μισθοφόροι για να προστατεύουν από τους κλέφτες), πρόγονος των πολιτισμένων Άγγλων ήταν ο αρχικλέφταρος Ρομπέν των Δασών.

Advertisement

One thought on “ΚΛΕΦΤΕΣ

  1. ΟΠΟΣΗ Η ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ!!!
    Αν οι πρόγονοί μας ήταν κλέφτες και αρματολοί (μισθοφόροι για να προστατεύουν από τους κλέφτες), πρόγονος των πολιτισμένων Άγγλων ήταν ο αρχικλέφταρος Ρομπέν των Δασών.
    Χρειαζόμαστε λεπτότερη ανάλυση της έννοιας της κλοπής.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s