ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΜΗ

Δημήτρης Αντ. Σιδερής, ομ. καθηγητής καρδιολογίας, dimitrissideris.wordpress.com

Ηπειρωτικός Αγών, 18 Ιουνίου 2022

Το αριστούργημα της Φύσης, η Ζωή, οδεύει προς τον όλεθρο με πρωταγωνιστή το κορυφαίο επίτευγμά της, τον Άνθρωπο. Η ζωή στη γη μπορεί να κινδυνεύει από εξωγενείς, απρόβλεπτους, παράγοντες, όπως η πρόσκρουση με αστεροειδή, αλλά και από ανθρώπινους, όπως είναι ένας πυρηνικός πόλεμος ή η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή. Αν όμως η σωφροσύνη με την οποίαν επίσης είναι προικισμένος ο Άνθρωπος, προλάβει να αποφύγει τέτοιους κινδύνους, μένει η επανάληψη των Μεσαιώνων που συνοδεύουν την ακμή και παρακμή μεγάλων αυτοκρατοριών. Αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστής είναι οι ΗΠΑ. Θυμίζω κάποια πράγματα.

Μετά την ανακάλυψη της Αμερικής, με το Χ. Κολόμβο, οι “πολιτισμένοι” Ευρωπαίοι ξεχύθηκαν στη Νέα Ήπειρο, προκαλώντας τη γενοκτονία των ντόπιων ερυθροδέρμων που ξεκινούσαν την πολιτιστική πορεία τους. Η Νότια Αμερική κατακλύσθηκε από νοτιοευρωπαίους, Ισπανούς και Πορτογάλους, ενώ η Βόρεια Αμερική περισσότερο από Αγγλοσάξονες. Η κοσμοκράτειρα τότε Αγγλία ωφελήθηκε. Ξεφορτωνόταν επικίνδυνους αναρχικούς και εγκληματίες εξορίζοντάς τους στη Βόρεια Αμερική. Εκεί αυτοί αναπτύσσονταν εξοντώνοντας ή εκμεταλλευόμενοι τους ιθαγενείς και φέρνοντας δούλους από την Αφρική, ενώ πλήρωναν τους φόρους τους στην κραταιά Αγγλία.  Ώσπου πλούτισαν, δυνάμωσαν και επαναστάτησαν με κύριο αίτημα: Κανένας φόρος χωρίς συμμετοχή στις αποφάσεις για τη διαχείρισή του. Οι ανεξάρτητες ΗΠΑ ήταν γεγονός (1776). Οι Αμερικανοί πολεμούσαν για το δίκαιο της ελευθερίας τους, ενώ καταπατούσαν βάναυσα το δίκαιο των ντόπιων και των δούλων. Η αντιπαλότητα μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών έφτασε στο αποκορύφωμά της ως τη σθεναρή στάση του Προέδρου Monroe (1823).  Ανέφερε ότι περαιτέρω προσπάθειες των ευρωπαϊκών εθνών να αποικίσουν ή να αναμειχθούν στα πολιτικά πράγματα των κρατών της Βόρειας ή Νότιας Αμερικής θα μπορούσε να θεωρηθεί επιθετική ενέργεια, που απαιτεί παρέμβαση των ΗΠΑ. Έπαψαν οι επεμβάσεις των Ευρωπαίων στην Αμερικανική Ήπειρο, ενώ όλα τα ανεξάρτητα νοτιοαμερικανικά κράτη έγιναν προτεκτοράτα των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έμπαιναν σε μια ταχεία φάση ακμής. Πολλοί Πρόεδροι των ΗΠΑ το αποδέχτηκαν και το εφάρμοσαν, ενώ δέχτηκε βαρύ χτύπημα όταν ο Πρόεδρος W. Wilson (ευτυχώς) βγήκε στο πλευρό της Entente στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά την ισχυρή εσωτερική αντιπολίτευση που δεν ήθελε. Όμοια (πάλι ευτυχώς) βρέθηκε στο πλευρό της Αγγλίας και της ΕΣΣΔ, εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας. Έκτοτε κυρίως ξεκίνησε το μεγάλο όνειρο των ΗΠΑ για πλανητοκρατία. Οι παλιές αποικιακές δυνάμεις, κυρίως Αγγλία, Γαλλία, μετά το νικηφόρο Πόλεμο έχασαν τις αποικίες τους. Εναντίον των Σοβιετικών είχαν την απειλή του μονοπωλίου της ατομικής βόμβας που πρωτοδοκιμάστηκε με πρωτοφανή (ολέθρια) επιτυχία σε Ιαπωνικές πόλεις αμάχων (1945), ώσπου λίγο (1949) αργότερα απέκτησαν και οι Σοβιετικοί ατομική βόμβα. Στο μεταξύ, μια μεγάλη δύναμη διαλυμένη εντελώς και ρημαγμένη από την Αγγλική κυρίως και έπειτα την Ιαπωνική αποικιοκρατική πολιτική, επαναστάστησε και με πρωτοφανείς θυσίες και στέρηση στοιχειωδών για τους Ευρωπαίους ατομικών δικαιωμάτων, μπόρεσε να εξελιχθεί η Κίνα σε υπερδύναμη, που αντιτάχθηκε στην προσπάθεια των Σοβιετικών να την καταστήσουν προτεκτοράτο τους, αλλά και σε ένα ισχυρότατο επίφοβο αντίπαλο των ΗΠΑ.

Και τώρα τι γίνεται με τη μεγαλύτερη σημερινή υπερδύναμη των ΗΠΑ; Πρώτο, εξακολουθεί να παραπαίει ανάμεσα στο δόγμα Μονρόε και στην παραβίασή του, χωρίς να μπορεί να αποφασίσει. Ο απρόβλεπτος προηγούμενος Πρόεδρος, ρεπουμπλικανός D. Trump φάνηκε προσκολλημένος στο δόγμα Μονρόε, κλείνοντας σύνορα και προετοιμαζόμενος για άμυνα έναντι της Κίνας. Ο αντίπαλός του, δημοκρατικός J. Biden άλλαξε το πρόγραμμά του στρέφοντας την προσοχή του πάλι στην Ευρώπη με την ευκαιρία της βάναυσης εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία.

Κι η Ευρώπη τι έκανε; Εξαντλημένη από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και φανταζόμενη ότι απειλείται από τον κομμουνισμό, και συνεπώς το Σοβιετικό κράτος, δέχθηκε με χαρά να αναλάβει την άμυνά της μια Αμερικανοεξαρτώμενη συμμαχία, το ΝΑΤΟ. Ανέπτυξε το ωραιότερο για τα σύγχρονα κριτήρια της ολιγαρχικής διοίκησης σύστημα και την οικονομία της ζώντας μακάρια. Έχασε την ευκαιρία να ωριμάσει αποκτώντας αμυντική αυτονομία, όταν κατέρρευσε το Σοβιετικό καθεστώς και, επομένως, ο υποθετικός κομμουνιστικός κίνδυνος. Κι όμως μπορούσε να το κάνει. Περιλάμβανε τότε δύο πυρηνικές δυνάμεις, Αγγλία και Γαλλία και είχε τα οικονομικά μέσα να αναπτύξει δική της αμυντική ισχύ, αντί να τα διαθέτει στο ΝΑΤΟ. Μ΄ αυτήν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει παρεκκλίσεις από τις θεμελιώδεις αρχές της ποικίλων κρατών μελών της, όπως την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, έστω και αν δεν ήταν ακόμη μέλος της η Μεγαλόνησος, αλλά και πολλά άλλα, όπως στις μέρες μας τα όσα αποκαλύπτονται, παρά το εμπάργκο πληροφόρησης, ότι γίνονταν στην Ουκρανία. Τελευταία άκουσα ότι, ανάμεσα στ΄ άλλα, τα μαθητικά βιβλία ιστορίας της χώρας, όπως βρέθηκαν στη Μαριούπολη, πότιζαν τους μαθητές τους με πληροφορίες, όπως ότι οι Γάλλοι κατάγονται από τους Ουκρανούς και η Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε ως αποικία Ουκρανών από τη Χεβρώνα. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη καλύπτεται αμυντικά με ευθύνη των Αμερικανών, χωρίς να προστατεύονται όλα τα μέλη της (π.χ. η Ελλάδα απειλείται ανοιχτά με casus belli, στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει κατοχικός Τουρκικός στρατός κλπ), ενώ μέλη του ΝΑΤΟ είναι χώρες έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ενωμένο Βασίλειο, Τουρκία, ΗΠΑ) και εφαρμόζει πολιτική που παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες, όπως μη επέκταση του ΝΑΤΟ “ούτε μια ίντσα”, ενώ αυτό έχει επεκταθεί έκτοτε σε 14 χώρες. Εφαρμόζει κυρώσεις οικονομικές κατά της Ρωσίας και ενισχύει με όπλα τους αντιπάλους της Ρωσίας Ουκρανούς, ενώ οι κυρώσεις στρέφονται κατά της ίδιας. Η Ευρώπη εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία και οι Ευρωπαίοι απειλούνται με βαθύ περιορισμό των δραστηριοτήτων τους, ακόμη και με πείνα, έτσι που οι κυρώσεις δεν είναι βέβαιο εναντίον τίνος εφαρμόζονται. Η εξάρτηση από τις ΗΠΑ αυξάνεται, αφού η Ευρώπη είναι πια υποχρεωμένη να αγοράζει πανάκριβη ενέργεια από την Αμερική.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά το Β΄ Παγκόσμιο έχουν εμπλακεί σε πόλεμο από τον οποίον κερδίζουν πουλώντας όπλα και ενέργεια, ενώ δεν χάνουν δικούς τους πολίτες. Για την εθελούσια υποδούλωση της Ευρώπης δε νοιάζονται, είναι άλλωστε μεγαλωμένοι οι Αμερικανοί με την έννοια της δουλείας των άλλων.  Κι όμως τα φαινόμενα παρακμής είναι ορατά. Στις οριακές Αμερικανικές εκλογές υπήρξε μέγιστη πόλωση, που έφτασε να παραβιάζει τον κορυφαίο θεσμό του Κογκρέσου, ενώ οι φήμες για νοθεία αιωρούνται ακόμη. Πρόσφατα ετοιμάζουν να ξανακάνουν ποινικό αδίκημα τις αμβλώσεις, μετά, λέγεται, τους γάμους ομοφυλοφίλων, ενώ διατηρούν τη θανατική ποινή. Είναι το κράτος με τη μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα των πολιτών του. Όλα αυτά δείχνουν μια κρίσιμα παρακμιακή πορεία. Θεός φυλάξοι!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s