Δημήτρης Αντ. Σιδερής, ομ. καθηγητής καρδιολογίας, dimitrissideris.wordpress.com
Ηπειρωτικός Αγών, 2268 5 Φεβρουαρίου 2022
Αφότου εμφανίσθηκε η ζωή πάνω στη γη άρχισαν και οι αρρώστιες. Απειλούν την ακεραιότητα ως και τον αφανισμό της. Άρχισαν να υπάρχουν γιατροί που ήταν μάγοι, ιερείς. Έλεγαν κάποια λόγια, έκαναν κάποιες κινήσεις και ο ασθενής γινόταν καλά ή δεν γινόταν. Έτσι κι αλλιώς οι γιατροί εισέπρατταν τα αφιερώματα των προσερχομένων. Άρχισαν να οργανώνονται τέτοιες θεραπείες, όπως στα Ασκληπιεία. Περίφημο ήταν π.χ. το Αμφιαράειο, λίγο έξω από την Αθήνα, όπου, ενδεχομένως με τη βοήθεια κάποιων ηρεμιστικών οι ασθενείς κοιμόνταν, στον ύπνο τους παρουσιαζόταν ο θεός και γίνονταν καλά, ενώ κάποιο θέατρο βοηθούσε στην ψυχοθεραπεία τους. Οι Αιγύπτιοι, με πολλές κρυφές ή απόκρυφες (μεταβιβαζόμενες μόνο σε λίγους μύστες που ήξεραν να διαβάζουν τα ιερογλυφικά) έκαναν εγχειρήσεις στο κρανίο. Και ξαφνικά εμφανίζεται η επιστημονική ιατρική του Ιπποκράτη. Αυτός στηρίχθηκε όχι σε δοξασίες, αλλά στην παρατήρηση με τις αισθήσεις μας, την όραση, την ακοή, την αφή: Επισκόπηση, ψηλάφηση, επίκρουση, ακρόαση, μέθοδοι που ακόμη ως σήμερα ασκούνται. Θεσμοποίησε ακόμη την ιατρική δεοντολογία που εξακολουθεί να ισχύει.
Στο μεταξύ άρχισαν να χρησιμοποιούνται δρώγες (drugs), δηλαδή βότανα. Ένα από αυτά το έφερε, λέγεται, η Μήδεια, μεγάλη μάγισσα, από την πατρίδα της: το Κολχικό το φθινοπωρινό, που έκανε καλά τους πόνους των αρθρώσεων και όχι μόνο. Ακόμη σήμερα χρησιμοποιείται στην αγωγή της ποδάγρας, αλλά και στην αντιμετώπιση του COVID 19. Άλλες πολύτιμες δρώγες των τελευταίων αιώνων ήταν το εκχύλισμα από το δέντρο Κίνα, το κινίνο, που ακόμη κάνει καλά την ελονοσία. Άλλο ήταν η δακτυλίτιδα, που τη χρησιμοποιούσε μια μάγισσα στην Αγγλία για τα πρηξίματα και ο σπουδαίος γιατρός, o W. Withering, πρόσεξε πως το κοκτέιλ της μάγισσας πραγματικά εξαφάνιζε κάποια οιδήματα (1785). Απομόνωσε το μόνο δραστικό από τα συστατικά του που δείχθηκε ότι ανακούφιζε την καρδιακή ανεπάρκεια. Ήταν η δακτυλίτιδα που ακόμη χρησιμοποιείται. Η μορφίνη από το όπιο είναι ένα από τα πιο ισχυρά αναλγητικά που υπάρχουν και κανένας γιατρός δεν θα ήθελε να ασκεί την τέχνη του αν δεν την είχε στο οπλοστάσιό του. Υπήρξαν και άλλες δρώγες που ακόμη έχουν χρησιμότητα.
Ξαφνικά, το 1909, ο P. Ehrlich παρουσίασε ένα σκεύασμα που είχε παρασκευάσει με χημικές μεθόδους στο εργαστήριό του και ισχυρίστηκε πως θεράπευε τη σύφιλη, μια ανίατη ως τότε νόσο που μεταδίδεται με τον πιο ευχάριστο δυνατό τρόπο, τον έρωτα, αλλά μπορεί να προσβάλει ολόκληρο τον οργανισμό, ακόμη και το νευρικό σύστημα προκαλώντας μεγαλομανία. Ο υπεράνθρωπος του F. Nietzsche υποστηρίζουν κάποιοι πως ήταν προϊόν της συφιλιδικής ανωμαλίας του μεγάλου σοφού. Ο Έρλιχ πίστευε ακράδαντα πως μια ένωση του αρσενικού θα μπορούσε να σκοτώνει τη σπειροχαίτη της σύφιλης χωρίς να βλάπτει τον οργανισμό. Ύστερα από 606, θρυλείται, πειράματα, πέτυχε. Η ανίατη σύφιλη μπορούσε να ιαθεί. Φυσικά, υπήρξαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Φυσικά πήγε κατηγορούμενος. Στο δικαστήριο, αναφέρεται πως ένας μάρτυρας, έντιμος επιστήμονας που η αντιπαλότητά του λόγω διαφωνιών με τον Έρλιχ είχε πάρει έκταση στις εφημερίδες, ρωτήθηκε: “Έχουν παρατηρηθεί 30 θάνατοι σε ασθενείς που πήραν τη σαλβαρσάνη, το περίφημο 606. Τι έχετε να πείτε;” “Τριάντα ένας!”, διόρθωσε ο μάρτυρας. “Είχαμε και άλλο θάνατο;” “Ναι, της σύφιλης!”. Παρά την πρωτοφανή τεκμηριωμένη δραστικότητα του νέου φαρμάκου, οι αντιδράσεις δεν έπαψαν. Βλέπεις, δε θεράπευε τα πάντα, δεν ήταν πανάκεια. Μόνο ο Χριστός, με ένα λόγο του θεράπευε όλες τις αρρώστιες, ακόμη και νεκρούς ανάσταινε.
Θαυμάσια, θαυμάσια τεκμηριωμένη ανάλυση.
Τιμή στην ιστορική εφημερίδα που τη φιλοξενεί!
Πάντα άξιος!!!
LikeLike