ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ

Δημήτρης Α. Σιδερής, ομ. καθηγητής καρδιολογίας, dimitrissideris.wordpress.com

Πρωινός Λόγος, 16 Δεκεμβρίου 2021

Αφορμή γι΄ αυτό το κείμενο μου έδωσε πρόσφατο άρθρο του Γιώργου Στείρη (Καθημερινή): “Χριστιανισμός και εμβολιασμός”. Ο συγγραφέας μας θυμίζει ένα επεισόδιο που περιγράφουν δύο ευαγγελιστές, ο Ματθαίος και ο Λουκάς. Ο Χριστός, μετά τη βάπτισή του αποσύρθηκε για 40 μέρες στην έρημο σε νηστεία. Στο τέλος πείνασε, διότι ήταν και άνθρωπος. Και τότε του παρουσιάστηκε ο Σατανάς και τον πείραξε. Αν έχεις τη δύναμη του Θεού, μπορείς να κάνεις θαύματα. Κάνε αυτές τις πέτρες ψωμιά και φάε να μην πεθάνεις από την πείνα. Ο Ιησούς δεν παρασύρθηκε και απάντησε “Ουκ επ΄ άρτω μόνον ζήσεται ο άνθρωπος”. Έπειτα ο Σατανάς τον προέτρεψε να πέσει από τη στέγη του ναού κάτω. Αν μπορεί να κάνει θαύματα, θα έλθουν οι άγγελοι να Τον πάρουν στα χέρια τους και θα τον προστατέψουν κι έτσι θα πείσει όσους θα Τον δουν για τη δύναμή Του. Και Εκείνος απάντησε πως δεν επιτρέπεται να βάζει σε πειρασμό το Θεό: “οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τὸν Θεόν σου“. Αν λοιπόν εγώ τώρα βάζω σε πειρασμό το Θεό να με προστατέψει από τον κορωνοϊό με θαύμα και όχι με τα φυσιολογικά μέτρα που ο Κύριος φώτισε τους ειδήμονες να μας υποδείξουν, προφανώς αμαρτάνω. Να το πω ωμά. Αν πραγματικά πιστεύω, ο Σατανάς δεν θα παρουσιαστεί μπροστά μου όπως τον περιγράφουν οι ζωγράφοι του Μεσαίωνα, μαυριδερός, με κέρατα, ουρά και νύχια γαμψά. Θα τον αναγνωρίσω αμέσως και θα τον στείλω από κει πούρθε: “Ύπαγε οπίσω μου Σατανά”. Παρουσιάζεται με τον πιο ελκυστικό τρόπο για να γίνει πειστικός: Σα μια όμορφη γλυκιά κοπέλα ή σαν τον πιο καλό μου φίλο ή σαν τον καθοδηγητή μου στο κόμμα που ανήκω και του είμαι αφοσιωμένος ή σαν το γιατρό ή τον πνευματικό μου που τον υπακούω ό,τι και να μου πει. Ο Σατανάς έχει την ικανότητα να εισδύει στο πνεύμα οποιουδήποτε. Δεν μπορώ να τον αναγνωρίσω. Αυτό όμως που μπορώ σίγουρα να κάνω, ως πιστός, είναι να μην παρασυρθώ από τις προτροπές οποιουδήποτε, εφόσον βάζουν το Θεό σε πειρασμό, με προτρέπουν δηλαδή να πειραματισθώ με τις θεϊκές δυνάμεις. Μου λέει: “Αν με προφυλάσσει ο Θεός χωρίς δική μου προσπάθεια, αποδεικνύω το θαύμα. Αν όχι, απλώς πεθαίνω· για τους δικούς Του λόγους, ο Κύριος με παίρνει κοντά Του”. Ο πειρασμός για την πίστη του Θεού είναι μέγιστη αμαρτία. Αυτά που γράφω δεν είναι κουβέντες του Διαβόλου που έχει εισχωρήσει μέσα μου, αλλά τα λόγια του Χριστού, όπως τουλάχιστον μας τα μεταφέρουν οι δύο ευαγγελιστές, ο ένας μάλιστα (Ματθαίος) που έζησε, είδε, άκουσε, άγγιξε ο ίδιος το Διδάσκαλο. Όλοι οι υπόλοιποι που αυτοεμφανίζονται ως αντιπρόσωποι του Θεού, εκπροσωπούν τη βούλησή Του τόσο όσο και οποιοσδήποτε εκπροσωπεί τη δική μου βούληση και εγώ τον έχω επιλέξει ως πληρεξούσιό μου, αρκετά καλά συνήθως, οπωσδήποτε όχι απόλυτα. Την ευθύνη πάντα εγώ την έχω.

Η πιστότερη έκφραση της βούλησης του Κυρίου είναι οι φυσικοί νόμοι που είναι απαράβατοι. Ο Θεός δεν παραβιάζει τους νόμους Του, όπως το κάνουν κάποιοι ανθρώπινοι ανώτατοι άρχοντες όταν κάνουν ρουσφέτια. Να αρνηθώ λοιπόν το θαύμα; Είπαμε, βλέπω τα πράγματα σαν πιστός, πιστεύοντας επομένως στα θαύματα με τη θεία επέμβαση. Θαύματα γίνονται όταν με την πίστη μας συμβαίνει προς όφελός μας κάτι απίθανο, όχι αδύνατο. Αν σε ένα σακούλι που περιέχει όλους τους αριθμούς από το 0 ως το άπειρο, τραβήξω ένα κλήρο με την προσδοκία να βγάλω τον τυχερό αριθμό μου, π.χ. το 7, αυτό είναι απίθανο. Αδύνατο είναι να κληρώσω το 7, αν το σακούλι περιέχει όλους τους αριθμούς εκτός από το 7. Τότε, αν κληρωθεί ο αριθμός μου, αυτό δεν είναι θαύμα, αλλά απάτη, Για να γίνει το απίθανο πιθανό (κάποιον αριθμό θα κληρώσω, γιατί όχι το 7;) πρέπει να κάνω άπειρες προσπάθειες. Το να κάνω όμως ατέλειωτες προσπάθειες όταν οι πιθανότητες είναι κοντά στο μηδέν απαιτεί πίστη. Και η πίστη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει ένα θαύμα. Το θαύμα δεν είναι μαγεία. Είναι η εμφάνιση του απιθάνου, όταν εγώ προσπαθώ. Το ξέρει ο λαός μας (και αυτό που ξέρει ο λαός είναι επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος) όταν λέει: “Βοήθα Παναγιά, κούνα και συ το χέρι σου”. Το ήξεραν και οι πρόγονοί μας όταν έλεγαν “συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Η Υπέρμαχος Στρατηγός έσωσε την Πόλη από τους βαρβάρους όχι σκορπώντας τον όλεθρο στον εχθρό, αλλά στέλνοντας το λαό όχι στις εκκλησιές, αλλά στις πολεμίστρες.

Αναδεικνύεται τώρα και το νόημα της προσευχής. Με την προσευχή, εφόσον πιστεύω, δεν προσδοκώ να έχω ένα μαγικό αποτέλεσμα. Παρακαλώ όμως ο Θεός να φωτίσει τα πνεύματα των επαϊόντων να βρουν και προβάλουν την πιο σωστή λύση στο πρόβλημά μου. Με την προσευχή ενισχύεται η πίστη μου και επιμένω στις προσπάθειές μου, χωρίς να σταματώ ώσπου να γίνει το θαύμα.

Ο Θεός, για τους πιστούς, έδωσε νου και ελεύθερη βούληση στον άνθρωπο. Θεία δώρα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όρισε την επιστήμη ως “δώρον θεόδοτον” και το Θεό “δωτήρα φώτων επιστήμης”. Διαμέσου αυτού του θείου δώρου προσδοκώ να με σώσει ο Θεός από κάθε κίνδυνο και όχι διαμέσου διαβολικών φαντασιώσεων όπως ότι θα έλθουν άγγελοι να απλώσουν τις φτερούγες τους και να με προστατέψουν ή θα σωθώ από μια πανδημία χωρίς να εφαρμόζω τις επιστημονικές γνώσεις. Το απόλυτο κριτήριο της ορθότητας μιας απόφασης είναι για το Χριστιανό πιστό ένα: Η αγάπη. Όταν αγαπώ τον πλησίον μου, θα κάνω ό,τι μπορώ για να τον προστατέψω. Αν είμαι μολυσμένος με κάποιον ιό, έστω και ασυμπτωματικός, απειλώ τους γύρω μου. Με τον εμβολιασμό προστατεύω πρώτιστα τον εαυτό μου. Τα επιστημονικά δεδομένα λένε ότι, ακόμη και στις σπάνιες περιπτώσεις που σωστά εμβολιασμένος αρρωστήσω, η νόσος μου θα είναι πολύ ελαφριά. Προστατεύω βέβαια και τους άλλους, διότι έστω και φορέας, είμαι λιγότερο επικίνδυνος, αφού δεν βήχω, δεν φταρνίζομαι και επομένως διασπείρω λιγότερους ιούς. Τους άλλους τους προστατεύω περισσότερο με τα λοιπά μέτρα κατά της πανδημίας, τη μάσκα, την τήρηση αποστάσεων τη σχολαστική καθαριότητα, την αραίωση του πληθυσμού κλπ. Όλα αυτά τα μέτρα εγώ, εφόσον πιστεύω, θεωρώ ότι έχουν δοθεί στη σκέψη των ειδικών που μας τα συστήνουν. Ο πειρασμός να τα αποφύγω για να αναδείξω τάχα τη δόξα του Θεού είναι απλώς έργο του Αντίχριστου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s