ΑΣΙΤΙΑ Ή ΕΙΛΕΟΣ;

Δημήτρης Α. Σιδερής, ομ. καθηγητής καρδιολογίας, dimitrissideris.wordpress.com

Ηπειρωτικός Αγών, 27 Νοεμβρίου 2020

Η ύπαρξή μας στηρίζεται στον εαυτό της, αλλά και στις σχέσεις της με το περιβάλλον της. Πεθαίνομε όταν πάψει να λειτουργεί ο συντονισμός μας, καίρια βλάβη στον εγκέφαλό μας ή στην ενδοεπικοινωνία μας, καίρια βλάβη στην κυκλοφορία του αίματός μας. Στηρίζεται όμως και στις σχέσεις μας με το περιβάλλον μας, αφού προσλαμβάνουμε από αυτό τα απαραίτητα που μεταβολίζομε για τη ζωή μας και αποβάλλουμε σ΄ αυτό τα τοξικά ή άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού μας. Οποιοδήποτε από τα δυο κι αν διακοπεί, πεθαίνομε. Το πρώτο αντιστοιχεί στην ασιτία, το δεύτερο στον ειλεό, όταν πάψει να λειτουργεί το έντερό μας που είναι κύριο όργανο για την αποβολή των αχρήστων (άλλα τέτοια όργανα είναι οι νεφροί, οι πνεύμονες, το δέρμα).

Τα ζώα αντιλαμβάνονται τόσο την έλλειψη των χρησίμων, κυρίως με το αίσθημα της πείνας, όσο και την περίσσεια αχρήστων, κυρίως με την έπειξη για ούρηση ή αποπάτηση. Όμως, ενώ η αναζήτηση των χρησίμων, εδώδιμων καρπών ή ζώων, είναι επιλεκτική και απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια, η απαλλαγή από τα άχρηστα μπορεί να γίνεται όπου και όποτε νάναι. Οι άνθρωποι οργανώσαμε την προσπάθειά για την αναζήτηση τροφής, επιβάλλοντας στους εαυτούς μας διατροφικές και γενετήσιες απαγορεύσεις. Με τις πρώτες απέχομε από τη θυσία ζώων κάποιες περιόδους, ώσπου να πολλαπλασιασθούν και διαφυλάσσομε τα σπέρματα για την επόμενη σπορά. Με τις γενετήσιες απαγορεύσεις, π.χ. αιμομιξία, μονογαμία κλπ, πετύχαμε να διατηρούνται οι αυτοαναπαραγόμενες περιουσίες, μετά το θάνατό μας, χωρίς να σκορπίσουν, οπότε θα παύσουν να αυτοαναπαράγονται. Ο κεντρικός άξονας όλης της πολιτισμικής προόδου μας είναι αυτή η προσπάθεια, που διαγράφηκε τόσο γλαφυρά στη Γένεση με τον απαγορευμένο καρπό και την κάλυψη της γύμνιας των πρωτοπλάστων με φύλλα συκιάς. Το αποτέλεσμα χιλιετιών τέτοιας ομαδικής προσπάθειας είναι ότι η γη μας όχι μόνο δεν ανεπαρκεί να εκθρέψει τους ανθρώπους, αλλά και έφθασε να έχει πληθυσμό πρωτοφανή, με σχεδόν εξαφάνιση των λιμών.

Αντίθετα από την αναζήτηση των χρησίμων, η απαλλαγή από τα άχρηστα δεν έχει πάρει ισάξια προσοχή. Βέβαια, ένας γάιδαρος, αφήνει τις καβαλίνες του στη μέση της πλατείας, πράγμα που κανένας άνθρωπος δεν κάνει. Ακόμη, οι άνθρωποι ανέπτυξαν αποχετευτικά συστήματα. Ωστόσο, ο τομέας της κοινωνικής αποτοξίκωσης υστερεί καταφανώς έναντι εκείνου της απόκτησης των αναγκαίων.

Τα αναγκαία είναι η ενέργεια που μας παρέχει τελικά ο ήλιος. Ανεξάντλητη για τα ανθρώπινα μέτρα. Απ΄ αυτόν άνεμοι και κύματα. Απ΄ αυτόν η ανάπτυξη των φυτών που παρέχουν οξυγόνο, υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες για τα ζώα, που, απαντούν προσφέροντας διοξείδιο του άνθρακα και λίπασμα. Απ΄ αυτόν και η για εκατομμύρια χρόνια αποθηκευμένη ενέργεια στα έγκατα της γης, πετρέλαιο και αέριο, που όμως, αυτή είναι αναλώσιμη. Κάποτε θα εξαντληθεί. Ως τότε θα έχουμε κάνει πόλεμο με την Τουρκία ή θα τα έχουμε βρει μεταξύ μας, αλλά, έτσι κι αλλιώς θα εξαντληθεί. Από την επεξεργασία τόσης ενέργειας μπορούμε ακόμη να αφαλατώνουμε τη Μεσόγειο και να ποτίζουμε τη Σαχάρα, επεκτείνοντας την καλλιεργήσιμη γη, για τον πολλαπλασιαζόμενο πληθυσμό της γης. Με τα απόβλητα όμως τι θα κάνουμε. Αθροίζονται με ολοένα ταχύτερο ρυθμό, ρυπαίνουν τον πλανήτη και πολλά από αυτά χρειάζονται πολλούς αιώνες για να αποσυντεθούν και ανακυκλωθούν. Ήδη, οι Ωκεανοί έχουν γεμίσει πλαστικά. Η βιοποικιλότητα καταστρέφεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η θερμοκρασία του πλανήτη μας ανέρχεται έτσι που, βάσιμα υπολογίζεται, ότι, αν δεν σπεύσουμε, σε ένα αιώνα θα έχει ανέλθει κατά 10οC, θερμοκρασία ασύμβατη με τη διατήρηση ζωής, όπως την ξέρομε, πάνω στον πλανήτη. Οι περιβαλλοντικές αλλαγές ευνοούν την εμφάνιση μεταλλάξεων σε μόρια με ιδιότητες αναπαραγωγής, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν μέσα σε λίγα χρόνια ό,τι χρειάστηκε αιώνες για να επιτύχει ο άνθρωπος.

Η επιβίωση της ανθρωπότητας, και της ζωής γενικότερα, χρειάζεται πολλά. Ένα είναι ο έλεγχος του πληθυσμού. Η πρόοδος ως τώρα επιτεύχθηκε με καταστολή, περιορισμούς διατροφικούς και γενετήσιους. Έχει μειωθεί η ανάγκη τέτοιων περιορισμών, ωστόσο απαιτείται και για τον έλεγχο του πληθυσμού. Η θανάτωση ανθρώπων, όπως και κάθε θανάτωση που δεν συνδέεται με άμυνα ή επιβίωση, είναι απαράδεκτη. Μένει ο έλεγχος των γεννήσεων, ακόμη και με κατασταλτικά μέτρα, όπως χρησιμοποίησε η Κίνα. Και με παγκόσμια επιβολή. Η ανακατανομή του πληθυσμού είναι αναπόφευκτη. Μέτρα πρέπει να ληφθούν για το πώς θα γίνεται ελεγχόμενη, έτσι που να μην προκαλεί συγκρούσεις.

Η διατήρηση του υπάρχοντος πληθυσμού, χωρίς βίαιες αναστατώσεις, απαιτεί μια θεμελιώδη στροφή της επιστήμης γενικά από την προσκομιδή χρησίμων στην αποκομιδή των αχρήστων. Ως τώρα γινόταν κυρίως με απομάκρυνσή τους στην απέραντη θάλασσα. Εκεί, σε μικρές πυκνότητες υπήρχε όλος ο χρόνος για να γίνει ανακύκλωση των σκουπιδιών μας. Η θάλασσα όμως δεν είναι πια απέραντη, πλησιάζει τον κορεσμό της. Τα προϊόντα του πετρελαίου, ποικίλα πλαστικά, επιβιώνουν για πολλούς αιώνες, επομένως διαρκώς αθροίζονται. Θα πρέπει να στραφεί δηλαδή η επιστήμη μας σε τομείς όπως: τα αποφάγια μας να τα μετατρέπει σε ζωοτροφές· τα σωματικά μας απόβλητά να τα μετατρέπει σε κοπριά· τα πλαστικά να τα επαναδιαλύει και επαναχρησιμοποιεί. Τίποτε δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο, αλλά η επιστήμη να βρει τρόπους να το επαναφέρει για άλλες χρήσεις. Πρέπει να παραιτηθούμε από πολλές επιθυμίες μας (που είναι πολυτέλεια) και να περιορισθούμε σε ικανοποίηση αναγκών.

Σ΄ αυτή την προσπάθεια απαιτείται όχι ανταγωνισμός μεταξύ ποικίλων ανθρώπινων ομάδων, αλλά, αντίθετα, συνεργασία τους. Καθώς οι πληθυσμοί αναγκαστικά μετακινούνται, η επιβολή απαράδεκτων τρόπων ζωής σε κάποιες ασθενέστερες κοινωνίες για να ζούμε εμείς καλύτερα, γίνεται μπούμεραγκ, διότι οι πληθυσμοί τους θα διασκορπισθούν τελικά σε εκείνους που προκάλεσαν τους απαράδεκτους τρόπους ζωής. Η εξόντωσή τους, ποτέ δεν ήταν λύση. Οι ισχυροί της Ευρώπης, αιώνες τώρα εκμεταλλεύονταν τις κτήσεις τους σκορπώντας δυστυχία όπου πήγαιναν, δέχονται όμως τώρα την εισβολή μεταναστών ποικίλου είδους (προσφύγων, τρομοκρατών, οικονομικών μεταναστών κλπ) από τις τότε κατακτημένες αποικίες, τις οποίες αδυνατούν πια να διατηρούν. Η γη μας είναι πολύ μικρή. Παρά τις όποιες διαχειρίσεις απορριμμάτων, η αδιάκοπη άντληση από τα έγκατα της γης πετρελαίου οδηγεί σε συνεχή άθροιση αποβλήτων που πολλά είναι τοξικά. Πρέπει να βρεθεί τρόπος γενικότερης ανακύκλωσης με επιστροφή των τελικών προϊόντων στη Μάνα Γη. Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος. Τα ενεργά ηφαίστεια επικοινωνούν με τα έγκατα της γης, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ταφή και αποτέφρωση των τοξικών αποβλήτων μας. Τα σίγουρα αναγκαία είναι περιορισμός επιθυμιών, ανακύκλωση, έλεγχος γεννήσεων και ανακατανομή του πληθυσμού.

4 thoughts on “ΑΣΙΤΙΑ Ή ΕΙΛΕΟΣ;

 1. “Με τις γενετήσιες απαγορεύσεις, π.χ. αιμομιξία, μονογαμία κλπ.”
  Είναι και η μονογαμία στις γενετήσιες απαγορεύσεις;

  Liked by 1 person

  1. Θεωρώ ότι είναι γενετήσια απαγόρευση να ζευγαρώνει μια γυναίκα με οποιονδήποτε αλλον άντρα πλην του δικού της και αντιστοίχως. Ου μοιχεύσεις, είναι απαγόρευση.

   Like

 2. Εξαιρετική ανάλυση. Μερικά μόνο σχόλια. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι σχεδόν αδύνατο να λάβει χώρα διότι αν σκάψουμε το έδαφος στα δύο μέτρα η θερμοκρασία είναι σταθερή και δεν αλλάζει σημαντικά. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι ο πλανήτης αλλά η ατμόσφαιρα, η οποία με τα αέρια του θερμοκηπίου όπως είναι το μεθάνιο και λιγότερο το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ αφήνουν την ηλιακή ενέργεια που είναι μικροκυματική (λ=0,3 – 3,0 μm) να περάσει την ατμόσφαιρα και να ζεστάνει, π.χ., τις πέτρες, τη νύχτα που δεν υπάρχει ήλιος οι ζεστές πέτρες προσπαθούν να κρυώσουν εκπέμποντας μακροκυματική ακτινοβολία (λ=3 – 10,0 μm), η οποία εμποδίζεται από τα αέρια του θερμοκηπίου να φύγει στο διάστημα και παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα και ζεστάνει τον αέρα και την επιφάνεια της Γης. Έτσι λειτουργεί και το θερμοκήπιο. Υπόψη ότι το διοξείδιο του άνθρακα προέρχεται από τα καυσαέρια και, όπως έχεις αναλύσει φίλε Δημήτρη, είναι πολύτιμο για την ανάπτυξη των φυτών και μέσω των φυτών για την παράγωγή οξυγόνου, ενώ το μεθάνιο συνήθως δημιουργείται από τα αέρια που αφήνουν τα βοοειδή.

  Σχετικά με την ανακύκλωση και τα απόβλητα είναι ζήτημα παιδείας και ο ενάρετος άνθρωπος είναι η λύση και το δικό μου ερώτημα είναι γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα δεν στοχεύει στον ενάρετο άνθρωπο; Ποιοι και για ποιο λόγο δεν το εφαρμόζουν;

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s