ΜΑΣΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Δημήτρης Α. Σιδερής, ομ. καθηγητής καρδιολογίας, dimitrissideris.wordpress.com

Πρωινός Λόγος, Τρίκαλα, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βρισκόμαστε προκύπτουν πολλά διλήμματα στα οποία η λήψη αποφάσεων εμποδίζεται από τον παραλογισμό πολλών, αλλά και την έλλογη ενοχή άλλων. Τα σχολεία ανοίγουν το Σεπτέμβριο. Να γίνει υποχρεωτική η μάσκα στα παιδάκια (και οι δάσκαλοι αντίστοιχοι παιδονόμοι) ή όχι; Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα. Να κάποια:

Η μάσκα δεν προστατεύει. Ασφαλώς δεν προστατεύει 100%. Παρέχει όμως κάποια προστασία σε εκείνον που τη φοράει. Προπάντων όμως προστατεύει τους άλλους αν ο μασκοφόρος τυχαίνει να εκπέμπει σταγονίδια με ιούς. Όταν φορούν μάσκα και ο πομπός και ο δέκτης ιών, η μάσκα προστατεύει αρκετά σημαντικά (μαζί και με άλλα μέτρα). Η μάσκα είναι επικίνδυνη, εμποδίζει την αναπνοή. Όχι, οι χειρουργοί φορούν μάσκα για πολλές ώρες χωρίς ποτέ να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Με τη μάσκα επιχειρούν να μας αλλοτριώσουν, να μας στερήσουν την ελευθερία μας, άσε που κρύβονται σ΄ αυτή τσιπάκια παρακολούθησης. Το επιχείρημα είναι τόσο ισχυρό όσο και ότι την πανδημία μας την προκάλεσε ο Σατανάς. Καλά, θα υποχρεωθώ να φορώ μάσκα, παρά την (έστω παράλογη) θέλησή μου, για να προστατευθούν οι άλλοι; Η εξουσία είναι η μόνη ισχύς που επιτρέπεται να εφαρμόζει καταστολή, ακόμη και βίαιη, προκειμένου να προστατεύει τους πολίτες τους οποίους εξουσιάζει. Επιβάλλει να εμβολιάζονται όλοι με κάποια εμβόλια. Δεν το κάνει τόσο για να μην αρρωστήσουν οι ίδιοι, που είναι προστατευμένοι αν όλοι οι άλλοι είναι εμβολιασμένοι ώστε να μην υπάρχει κανένας που μπορεί να τους μεταδώσει μια νόσο, αλλά για να μη γίνουν αυτοί μεταδότες της νόσου στους άλλους. Επιβάλλει να είναι ασφαλισμένοι όλοι οι οδηγοί, όχι για να μην πάθουν αυτοί κάποιο ατύχημα, αλλά για να είναι δυνατή η αποζημίωση εκείνων τους οποίους θα ζημιώσουν με τη λανθασμένη οδήγησή τους. Όταν η εφαρμογή κάποιων μέτρων δεν γίνεται για την προστασία άλλων, είναι δύσκολο τα μέτρα να είναι υποχρεωτικά, όπως π.χ. η χρήση κράνους από τους δικυκλιστές. Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική για να πλουτίσουν οι παραγωγοί της. Εδώ το θέμα συζητείται. Όταν το κράτος επιβάλλει μια πράξη (ή απαγόρευση) υποχρεωτικά, οφείλει να καλύπτει αυτό το κόστος. Υποχρεωτική η παιδεία ως την 3η Γυμνασίου, δωρεάν. Υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία, με κάλυψη των δαπανών (διαμονή, ένδυση, διατροφή) από το κράτος. Υποχρεωτικά κάποια εμβόλια δωρεάν. Θα όφειλε όντως η μάσκα, αφού είναι υποχρεωτική, να παρέχεται χωρίς να την πληρώνει ο υποχρεωμένος χρήστης, που ξοδεύει όχι μόνο για να τη χρησιμοποιήσει (τουλάχιστον μία κάθε μέρα), αλλά και επειδή δεν τη χρησιμοποιεί. Προφανώς, το κράτος δεν είναι κότα που γεννά χρυσά αυγά. Το “δωρεάν” σημαίνει μετακύλυση του κόστους στο σύνολο των φορολογουμένων, πράγμα δίκαιο, αφού αυτοί θα προστατευθούν, αλλά αυτό ακριβώς είναι που δεν αντέχουν να επωμισθούν οι εκάστοτε πολιτικοί, οι εξουσιαστές μας.

Οι πολιτικοί μας, η ολιγαρχία που με την ανοχή μας, δηλαδή χωρίς να εξεγειρόμαστε, μας κυβερνά, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, η βουλή με τα εξαρτήματά τους, όπως τα ΜΜΕ, είναι περισσότερο δούλοι από όλους τους πολίτες στους οποίους άρχουν. Είναι δεσμευμένοι δηλαδή να ενεργούν όχι σύμφωνα με τη συνείδησή τους, αλλά: 1. Σύμφωνα με ό,τι υπαγορεύει το κόμμα τους (κυρίως εναντίον των άλλων κομμάτων), αλλιώς δεν ξαναεκλέγονται υποψήφιοι του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι, με το σύστημά μας, τους εκπροσώπους μας δεν τους εκλέγομε εμείς, ο λαός, αλλά τα κόμματα, ενώ εμείς απλώς επιλέγομε κάποιους από τους προεκλεγμένους, πράγμα επικίνδυνο (χει δ κα περ τν αρεσιν τν ρχόντων τ ξ αρετν αρετούς πικίνδυνον, Αριστοτέλης)· 2. Σύμφωνα με τη βούληση των ψηφοφόρων τους (κυρίως εναντίον άλλων πολιτών και συνυποψηφίων του ίδιου κόμματος· 3. Σύμφωνα με τη βούληση της σημερινής γενιάς εναντίον των επόμενων γενεών, όπως π.χ. συνάπτοντας διεθνείς συμφωνίες, παίρνοντας δάνεια, προκαλώντας (όποτε επιτρέπεται) πληθωρισμό κλπ. Με βάση τα παραπάνω, είναι υποχρεωμένοι να ενεργούν όπως τους υπαγορεύουν οι οικονομικοί παράγοντες, ακόμη και όταν προσποιούνται ότι ενεργούν για την υγεία των πολιτών, τους οποίους νοιάζονται.

Εκτόξευσα τη βαριά κατηγορία ότι η εξουσία προσποιείται πως νοιάζεται για την υγεία. Μα αν νοιαζόταν πραγματικά, θα έπρεπε να επιβάλλει υποχρεωτικά απαγόρευση και άλλων επιβλαβών παραγόντων. Ο υπ΄ αρ. ένα φονιάς είναι σήμερα το κάπνισμα. Αν η πολιτεία μας (και όλες οι πολιτείες) νοιάζονταν πραγματικά για την υγεία των πολιτών τους, θα λάβαιναν σοβαρά μέτρα και εναντίον του καπνίσματος. Η χρήση καπνού συνδέεται με βράχυνση του προσδόκιμου επιβίωσης (ως 8 έτη για 2 πακέτα ημερησίως) και με μια ποικιλία ασθενειών και αναπηρίας με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της ποιότητας ζωής και το υψηλό κοινωνικό κόστος, συμπεριλαμβάνοντας το κόστος της ιατρικής περίθαλψης και τη μείωση της οικονομικής παραγωγικότητας. Το κάπνισμα δεν είναι επιβλαβές μόνο για τους καπνιστές, αλλά είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τους παθητικούς καπνιστές. Είναι κύρια αιτία πρώιμης, αλλά αποτρεπτής, θνησιμότητας στον αναπτυγμένο κόσμο. Τα κυριότερα και συχνότερα νοσήματα που προκαλεί είναι: Στεφανιαία νόσος (εμφράγματα), καρκίνος (του πνεύμονα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης κ.λπ.), χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου (εγκεφαλικά επεισόδια) κ.λπ. Ετησίως, πάνω από 19 000 Έλληνες πεθαίνουν από το κάπνισμα (θάνατοι από κορωνοϊό σε 4 μήνες 236).

Πολλοί διασπείρουν μύδρους κατά ή υπέρ της χρήσης της μάσκας στα σχολεία. Αναρωτιέμαι, το κάνουν επειδή νοιάζονται για τα παιδιά τους; Πόσοι από αυτούς καπνίζουν στο σπίτι τους εκθέτοντας πολλαπλά σε κίνδυνο την οικογένεια; Πολλαπλά, αφενός με το παθητικό κάπνισμα και αφετέρου δίνοντας το παράδειγμα για μίμηση στα παιδιά. Κι αν δεν καπνίζουν οι ίδιοι, διαμαρτυρήθηκαν το ίδιο γι΄ αυτό; Υπενθυμίζεται ότι κανένας δεν αρχίζει το κάπνισμα, αν δεν δει κάποιον άλλον να καπνίζει. Η συνήθεια δεν υπήρχε στο γνωστό μας κόσμο πριν από το 1556 μ.Χ. όταν μεταφέρθηκε από την Αμερική. Δεν είναι δυνατή η επιβολή καταστολών μέσα στο σπίτι, υπάρχουν όμως έμμεσοι τρόποι, όπως η σωστή, επίμονη, ενημέρωση από τα ΜΜΕ, η επιβολή φόρου υγείας στα είδη καπνίσματος (που να διατίθεται εξολοκλήρου για την υγεία) χωρίς να λαβαίνει υπόψη της οικονομικό κόστος για καπνοπαραγωγούς και καπνεργάτες. Νομίζω πως δεν αμφισβητείται η χρησιμότητα, είναι όμως εφικτή η επιβολή της μάσκας στα σχολεία; Για πόσες ώρες; Προφανώς χρειαζόμαστε σκληρά δεδομένα για να αποτάξουμε το Σατανά. Και προφανώς χρειαζόμαστε απροκατάληπτη εξουσία, χωρίς ψηφοθηρία, για να εφαρμόσει τα σωστά μέτρα με τη σωστή ιεράρχηση και το σωστό προγραμματισμό για την υγεία των πολιτών.

One thought on “ΜΑΣΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s