ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΙΔΕΡΗΣ*

Είχα αγοράσει εισιτήριο να πάω σε μια έκθεση. Προέκυψε το απρόοπτο γεγονός. Ζήτησα και δέχθηκαν να αλλάξουν το εισιτήριό μου, για οποιαδήποτε μέρα, όσο θα διαρκούσε η έκθεση. Είχα βγάλει εισιτήριο πριν από 3 χρόνια. Θα με χειρουργούσαν για τον καρκίνο μου. Δέχθηκαν και άλλαξαν το εισιτήριό μου. Θα έφευγα οποιαδήποτε στιγμή, όσο διαρκούσε η ζωή μου… Εσύ, δεν το άλλαξες. Συνεπής, έσβησες στην ώρα σου, αφού είχες προετοιμαστεί καλά για το ταξίδι, Νικηφόρο μου.

Είχες προετοιμαστεί καλά. Μάζεψες τα πράγματά σου, τη σκέψη σου, την ωραία, όλο καλοσύνη και αγωνίες για τους αγαπημένους σκέψη σου. Πήγες στη Σύρο, στο δημοτικό του Κουκουλά, ύστερα στο Γυμνάσιο, πάντα πρώτος. Έδωσες εξετάσεις, πέτυχες και στην Ιατρική και στο Πολυτεχνείο με καλή σειρά. Προτίμησες το δεύτερο. Ήταν τόσο της μόδας εκείνο τον καιρό. Δεν είχαμε ακόμη συνέλθει από τη δίνη του πολέμου και του εμφυλίου, αλλά εσύ, μπορούσες τότε να αρχίσεις να κερδίζεις χρήματα για να ζεις από φοιτητής ακόμη. Πέτυχες στη δουλειά σου. Όχι, δεν έγινες πλούσιος. Δεν ήταν αυτή η επιτυχία σου. Αλλά να, έγιναν οι σεισμοί, τα σπίτια γύρω, άλλα κατέρρευσαν κι άλλα βρέθηκαν βαριά τραυματισμένα. Εκείνα που είχες χτίσει εσύ δεν είχαν ούτε ραγισματιά. Έκανες την ωραία οικογένειά σου, τη γυναίκα και τις κόρες σου που δεν σε άφησαν στιγμή μόνο στην τελευταία φάση της αναχώρησής σου. Κι όμως το επάγγελμά σου δεν σε ικανοποιούσε. Είχες εκείνο που γράφει ένας Αμερικανός φυσικός, ο John Eldridge: Σε απασχολούσαν «όσα ενδιέφεραν εκείνους τους περίεργους ανθρώπους, τους Έλληνες, που είχαν ποιητικά, φιλοσοφικά μυαλά και ονειρεύονταν ονείρατα και κοίταζαν τα άστρα και ρωτούσαν (αναπάντητες ερωτήσεις) τι όλα αυτά να σήμαιναν». Εγκατέλειψες τη δουλειά του μηχανικού, όταν οι συνθήκες γύρω σου έγιναν ζοφερές, ο αγαπημένος σου ξάδελφος έφυγε, ενώ ο αδελφός σου μετεκπαιδευόταν στο εξωτερικό. Ήλθες και συ εκεί και έγινες φυσικός. Προέκυψαν όμως τα πρακτικά προβλήματα. Και τώρα πώς θα ζούσες; Ξανάρχισες μηχανικός.

Όμως το πνεύμα σου τριγύριζε. Σχημάτισες τη δική σου κοσμοθεωρία. Τη στήριξες επιστημονικά αμφισβητώντας κατεστημένες θεωρίες και οι εργασίες σου δημοσιεύθηκαν σε Ελληνικά, αλλά και διεθνή περιοδικά, μολονότι δεν προέρχονταν από κάποιο ερευνητικό κέντρο ή Πανεπιστήμιο. Η κοσμοθεωρία σου αγκάλιαζε τον ουράνιο Κόσμο ολόκληρο, και έδιναν νέο νόημα στη βαρύτητα και στο χρόνο. Και δεν αρκέσθηκες. Έγραψες ένα ολόκληρο έπος σε δεκαπεντασύλλαβο που βασιζόταν στην κοσμοθεωρία σου. Κι άφησες μια μικρή συλλογή από αριστουργηματικά ποιήματα που αντικατόπτριζαν την αγάπη, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και το παγκόσμιο νόημα που έχει η ζωή του καθενός μας.

Αυτή ήταν η προετοιμασία σου. Κι ήσουν πανέτοιμος όταν έβγαλες το εισιτήριο. Εκεί που πας όμως, μην ανησυχείς. Δεν θα είσαι μόνος. Σε περιμένουν οι γονείς μας, ο ξάδερφός μας, οι φίλοι μας όλοι, που όλοι μαζί τραγουδούσαμε και ψέλναμε και απαγγέλλαμε σε κάθε ευκαιρία. Κι αν και πάλι έρχεται στιγμή να νοιώσεις μοναξιά, μην ανησυχείς. Δεν θα αργήσω να σε βρω. Μπορεί να πήρα αναβολή, αλλά το εισιτήριό μου κάποια στιγμή θα ισχύσει.

 

*17.01.33-11.11.17

 

One thought on “ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΙΔΕΡΗΣ*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s