Δημ. Α. Σιδερής* e-mail:dimitris.sideris@gmail.com
Ηπειρωτικός Αγών, 15 Ιουλίου 2017
Τι καλύτερο από το να σε κυβερνούν οι άριστοι: Οι Πάνσοφοι, Αναμάρτητοι, Παντοδύναμοι, ο Θεός ο ίδιος; Το προβλήματα είναι ότι «ΟΥΔΕΙΣ ΠΩΠΟΤΕ ΘΕΟΝ ΕΩΡΑΚΕ» (Ιωάννης). Κανείς δεν έχει δει ποτέ τον Θεό. Επομένως στηριζόμαστε στο τι λένε οι εκπρόσωποί Του ότι εντέλλεται Εκείνος. Ο Μωυσής, ο Ιησούς, ο Μωάμεθ για μουσουλμάνους, μας μεταφέρουν τη βούληση του Κυρίου. Ποιος όμως βεβαιώνει ότι τη μεταφέρουν σωστά; Μόνον η μαρτυρία των ίδιων. Βέβαια, ο Ιησούς είναι ο Υιός του τρισυπόστατου Θεού. Είναι η αισθητή από τις τρεις υποστάσεις του θείου, όπως ο Πατήρ είναι η νοητή και το Άγιο Πνεύμα η κοινωνική. Και μας απέδειξε ότι είναι όντως Υιός του Πατρός, τελικά με την Ανάστασή Του. Ο Ιωάννης πήγε στον τάφο και είδε «ΤΑ ΟΘΟΝΙΑ (επίδεσμοι για να τυλίγονται οι νεκροί) ΚΕΙΜΕΝΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΥΔΑΡΙΟΝ (ύφασμα περιτυλίγματος της κεφαλής των νεκρών), Ο ΗΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΑΥΤΟΥ, ΟΥ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΟΘΟΝΙΩΝ ΚΕΙΜΕΝΟΝ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΕΝΤΕΤΥΛΙΓΜΕΝΟΝ ΕΙΣ ΕΝΑ ΤΟΠΟΝ» (Ιωάννης). Στη θέση τους τα σάβανα και το φακιόλι, μόνο το σώμα έλειπε! Μόνον ηλίθιος θα έκλεβε βιαστικά το σώμα του Κυρίου, θα αφαιρούσε τα καλύμματά Του και θα τα ξανάβαζε τακτοποιημένα στη θέση τους. Πολλοί Τον είδαν μετά την Ανάστασή Του. Όμως ποτέ κανένας δεν Τον άγγιξε. Στη Μαρία Μαγδαληνή είπε «ΜΗ ΜΟΥ ΑΠΤΟΥ». Και ο άπιστος Θωμάς που ήθελε να αγγίξει τις πληγές Του για να πιστέψει ότι ήταν πραγματικά Εκείνος, τελικά δεν Τον ψηλάφησε. Ο Ιησούς μακάρισε όσους πίστεψαν και χωρίς να δουν. Όμως η αφή είναι η πλέον αξιόπιστη από τις αισθήσεις μας. Με λογικά κριτήρια είναι αδύνατο να αποδείξουμε την Ανάσταση του Κυρίου (ούτε να την απορρίψουμε, βέβαια). Τι μένει για να βρούμε τους καλύτερους, εκλεκτούς, «αρίστους»;
Ίσως η καταγωγή τους. Κρατά η σκούφια τους από θεούς ή ήρωες ή είναι «εις ευσεβής βασιλεύς, Χριστός Κυρίου» (Α.Παπαδιαμάντης). Πού να τον βρεις; Κριτήρια που δεν αντέχουν την ανθρώπινη λογική.
Αν όμως εμείς οι ίδιοι τους έχουμε εκλέξει; Αυτή είναι μια σημαντική πρόοδος, καθώς στην επιλογή των αρίστων που μας κυβερνούν εμπλεκόμαστε εμείς οι ίδιοι. Ο ιδανικός «εκλεκτός» έχει δύο κύριες ικανότητες. Πρώτη είναι να γνωρίζει πώς να κυβερνά, να θέτει στόχους, να σχεδιάζει πρόγραμμα για την επίτευξή τους και τρόπο να αξιολογεί το αποτέλεσμα της κυβέρνησής του. Δεύτερη είναι η ικανότητά του να πείθει το κοινό να τον εκλέξει. Το κακό είναι ότι οι δύο ικανότητες μπορεί να είναι ανταγωνιστικές. Η εκλογή κάποιου συνδέεται άρρηκτα με πελατειακή σχέση (πουλώ εξυπηρέτηση, για να αγοράσω ψήφους). Στις σπάνιες περιπτώσεις που άξιοι πολιτικοί θυσίασαν την ψηφοθηρία για χάρη της πολιτικής, δεν εκλέχθηκαν («ανθ’ ημών Γουλιμής», Χ.Τρικούπης που δεν εκλέχθηκε). Οι εκλεγμένοι άρχοντές μας συνδέονται επομένως άρρηκτα με πελατειακή σχέση, που τους αφαιρεί την ιδιότητα του «αρίστου».
Ποιοι είναι λοιπόν οι άριστοι; Στα αδιέξοδα πηδάμε σε άλλο επίπεδο για να ξεφύγουμε. Αν οι εκλεκτοί δεν είναι άριστοι, μήπως δε χρειαζόμαστε αρίστους; Μήπως ακόμη δε χρειάζεται να κυβερνιόμαστε καθόλου;
Στην αυγή της ανθρώπινης ζωής, πριν από 100 000 χρόνια, οι άνθρωποι ζούσαν αγελαία, σαν τα πρόβατα και τους λύκους. Καθένας έκανε «ελεύθερα» ό,τι ήθελε για να επιβιώσει, όσο του επέτρεπαν οι φυσικοί νόμοι. Πριν από λίγες χιλιάδες χρόνια (μυθολογικά από τον καιρό του Αδάμ) έθεσαν περιορισμούς, διατροφικούς (απαγορευμένος καρπός) και γενετήσιους (φύλλα συκιάς για να κρύψουν τα γεννητικά τους όργανα μαζί με κανόνες για την αναγνώριση των απογόνων). Χάρη σ’ αυτούς τους κοινωνικούς «νόμους», πέτυχαν να διατηρούν αποθήκες αγαθών, όπως τα κοινωνικά ζώα, μυρμήγκια, μέλισσες, για να αντεπεξέρχονται στις περιόδους στέρησης. Καθώς στις «αποθήκες» τους τα αγαθά πολλαπλασιάζονταν, όπως τα κεφάλια (κεφάλαιο) των ζώων τους, ενώ αυτοί τρέφονταν από τα γεννήματά που έτικταν (τόκος), τα προβλήματα φαίνονταν να λύνονται ιδανικά. Δυστυχώς, αυτή η λύση σήμανε την εμφάνιση της ομαδικής βίας. Δε σκοτώνει κάποιος για να φάει, όπως στα αγελαία ζώα, αλλά για να εξουσιάζει τις αποθήκες, το κεφάλαιο. Μ’ άλλα λόγια, είναι απαραίτητη η θέσπιση νόμων και η επίβλεψη για την τήρησή τους. Είναι λοιπόν απαραίτητο, φαίνεται, να υπάρχει κυβέρνηση. Αλλιώς υποστρέφομε στη φάση της αγελαίας ζωής, όταν το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης μόλις ξεπερνούσε τις δυο-τρεις δεκαετίες. Οι άνθρωποι τότε ή γίνονταν βορά ενός θηρίου είτε πέθαιναν από την πείνα, το κρύο ή άλλη φυσική αιτία.
Αν δεν άρχουν οι άριστοι, ποιος πρέπει να άρχει; Μας παρέδωσε ο Αριστοτέλης τον ορισμό των τριών κύριων πολιτευμάτων: μοναρχία, ολιγαρχία, δημοκρατία. Η διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και ολιγαρχίας είναι ότι στην πρώτη οι άρχοντες κληρώνονται, ενώ στη δεύτερη εκλέγονται. «…ΛΕΓΩ Δ’ ΟΙΟΝ ΔΟΚΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΝ ΜΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΗΡΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΣ ΑΡΧΑΣ, ΤΟ Δ’ ΑΙΡΕΤΑΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟΝ». Βέβαια οι ανθρώπινες ομάδες εξελίχθηκαν από αγέλες σε κοινωνίες και έπειτα σε πολιτείες «ΦΥΣΕΙ ΜΕΝ ΕΣΤΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΖΩΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΝ» (Αριστοτέλης). Η πολιτεία διαφέρει από την κοινωνία κατά το ότι, αντίθετα από τις φυσικές κοινωνίες, στην πολιτεία αποφασίζει μόνος του τους νόμους που τη διέπουν. Επειδή οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι συχνά πολύ μεγάλες, έτσι που γίνεται πρακτικά αδύνατο να αποφασίζουν όλοι για όλα, επινοήθηκε από τους προγόνους μας η βουλή, στην οποία κληρώνονται με τη σειρά όλοι οι πολίτες.
Η κοινωνία αναπτύχθηκε με το να επιτελεί κάθε μέλος της διαφορετικό έργο, και όλα να υπηρετούν κοινό σκοπό. Αυτή η διευθέτηση όμως γίνεται με μια θυσία: οι άνθρωποι εξειδικεύονται, γίνονται ιδιαίτερα ικανοί να κάνουν κάτι θυσιάζοντας την ικανότητα να κάνουν επαρκώς οτιδήποτε άλλο. Η γνώση είναι κύριο χαρακτηριστικό του ειδικευμένου. Η κυβέρνηση μιας πολιτείας απαιτεί γνώσεις, επομένως ειδίκευση. Γι’ αυτόν τον λόγο, η εκτελεστική εξουσία στην αρχαιότητα («Στρατηγοί») δεν κληρωνόταν, αλλά εκλεγόταν. Το ίδιο οφείλει σήμερα να ισχύει για την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ισχύει το ίδιο για τη βουλή, η οποία εκφράζει τη βούληση του λαού, που εκδηλώνεται αξιόπιστα μόνο με κλήρωση των βουλευτών. Η βουλή δεν κυβερνά. Αποφασίζει (νομοθετεί) έχοντας ακούσει τις εισηγήσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όπως οι (κληρωτοί) ένορκοι αποφασίζουν έχοντας ακούσει τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης. Πώς θα λειτουργούσε σήμερα μια βουλή με σύνθεση στατιστικά ίδια με του λαού; Κανένας δεν ξέρει. Ξέρουμε μόνο πώς λειτουργούν οι σύγχρονες ολιγαρχικές βουλές. Έχουν πολλούς αξιόλογους πολιτικούς, που όλοι ανεξαιρέτως είναι αναγκαστικά δεσμευμένοι πελατειακά με ψηφοφόρους, κυβέρνηση, ΜΜΕ, κεφάλαιο, κόμμα.
Ο κ. Δημήτριος Α. Σιδερής είναι ομ. καθηγητής Καρδιολογίας
Καλή η ανάλυση και πολύ χρήσιμο το συμπέρασμα. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα, που έχει να κάνει με τον κανόνα της ισορροπίας στη Φύση ο οποίος μάλιστα εμπεριέχει όλους τους κανόνες. Όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος οφείλονται κατά κύριο λόγο στην με υπαιτιότητα του καταστροφή της ισορροπίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ισορροπία καταστρέφεται από εκείνους που χρησιμοποιούν το δόλο για να συσσωρεύσουν στην κατοχή τους τα αγαθά που οι άλλοι παράγουν. Με τον τρόπο αυτό και με την προπαγάνδα ότι το χρήμα είναι θεός και εξαγοράζει τα πάντα, έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν ακόμη και τους κληρωτούς και τους ενόρκους. Οι επίσημες στατιστικές είναι καταπέλτης για την καταστροφή της ισορροπίας διότι το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει στην κατοχή του το 41% του παγκόσμιου πλούτου και από αυτό το 0,7% λιγότερες από 100 οικογένειες κάνουν κουμάντο και επηρεάζουν τα διεθνή δρώμενα. Δυστυχώς ο άνθρωπος είναι αιχμάλωτος ενός τέτοιου συστήματος και θα πρέπει να αναπτύξει παιδεία τέτοια που να μην προγραμματίζεται ο εγκέφαλος του από την προπαγάνδα, δεν υπάρχει άλλη λύση.
LikeLike
Σωστές οι παρατηρήσεις, αλλά, δεν είμαι βέβαιος ποιος το έλεγε, είναι σχετικά εύκολο να εξαγοράσεις έναν, δυσκολότερο να εξαγοράσεις πολλούς, πρακτικά αδύνατο να τους εξαγοράσεις όλους.
LikeLike
Υπάρχει και η πολύπλευρη προπαγάνδα που ασκεί ισχυρότατη πίεση και διαμορφώνει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα από την οποία οι πολλοί, σαν μιμητικά όντα, είναι δύσκολο να διαμορφώσουν δική τους άποψη και αυτό συνέβη στη δίκη του Σωκράτη. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές και σε εμάς σαν ακαδημαϊκούς και για το λόγο αυτό έχουμε τεράστιες ευθύνες.
LikeLike
Ομολογώ ότι ο κλήρος εξακολουθεί να με φοβίζει. Μου δίνεις ευκαρία να ψάξω για την αφετηρία του φόβου μου. Θα το κάνω. Το αργότερο …στη βεράντα σας!
LikeLike
Αυτό που προτείνεις είναι το καλύτερο δυνατό. Ο κλήρος είναι αδοκίμαστος στις σημερινές συνθήκες και το άγνωστο φοβίζει περισσότερο και από το πιο επικίνδυνο γνωστό. Ομολογώ ότι κι εμένα με φοβίζει και ψάχνω να βρω κάποιον να το συζητήσω.
LikeLike
Ο κλήρος στο κατώτερο επίπεδο επιτελεί κοινωνικό έργο και πολλές φορές μάλιστα δίνει έμφαση στο πολιτισμικό μέρος της θρησκείας και λιγότερο στο θεοκρατικό. Στο ανώτατο όμως επίπεδο και ιδιαίτερα σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι ο θεός τους αποκάλυψε τη βούληση του εκεί υπάρχει μεγάλη απάτη. Ένας από τους λόγους είναι αυτό που αναφέρεται στο πιο πάνω άρθρο ότι «ΟΥΔΕΙΣ ΠΩΠΟΤΕ ΘΕΟΝ ΕΩΡΑΚΕ» (Ιωάννης). Το πιο πιστικό, όμως που δείχνει ότι πρόκειται για απατεώνες είναι η μελέτη των “ιερών κειμένων”. Ο Πτολεμαίος Β’ ο Φιλάδελφος για το λόγο αυτό έβαλε τους Ο’ τον τρίτο π.Χ. αιώνα να μεταφράσουν στα Ελληνικά την Παλαιά Διαθήκη, ώστε να ανοίξουν τα μάτια τους οι άνθρωποι και να αντιληφθούν ότι πρόκειται περί απάτης. Αν ρωτήσεις όμως σήμερα το μέσο πολίτη πότε έγινε η μετάφραση των Ο’ οι περισσότεροι θα απαντήσουν ότι έγινε μετά Χριστόν! Κατά τα άλλα, το Θεό, τον έχουμε όλοι μας μέσα μας και είναι η φωνή της συνείδησης μας. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσουμε σωστά το θείο δώρο που μας έδωσε και είναι η νόηση μας θα ανακαλύψουμε πολλές από τις ιδιότητες του Θείου οι οποίες δεν έχουν καμία σχέσει με τις ανθρώπινες αδυναμίες στις οποίες βασίζονται σχεδόν όλα τα “ιερά κείμενα”.
LikeLike